latinica  ћирилица
20/11/2023 |  18:48 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Šta je pozadina političke igre sa zakonima? (VIDEO)

Kontradiktorna predložena zakonska rješenja - jedno za uspostavljanje nove pravosudne institucije na nivou BiH i dva koja praktično gase postojeće, danas istovremeno pred poslanicima Predstavničkog doma.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: SRNA
Predstavnički dom PS BiHFoto: SRNA

Ni jedan od tri akta nije dobio podršku. Ali jeste otvorilo pitanje – šta je pozadina političke igre sa zakonima?

Denis Zvizdić iz sarajevske "trojke" odlučio je da dodatno zakomplikuje pregovore. Sam ili po diktatu šefova svejedno, – predložio je formiranje Vrhovnog suda BiH kao kasacione instance koja bi preispitivala odluke ne samo Suda BiH, već i svih entitetskih sudova. I koja bi po Zvizdićevoj zamisli, rezultirala ne samo neustavnom oduzimanju entitetskih nadležnosti, već i postepenom gašenju ustavnih entitetskih vrhovnih sudova. Provokativan prijedlog iz Sarajeva nisu prećutali srpski poslanici. Milorad Kojić poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predložio je zakone o gašenju Tužilaštva i Suda BiH.

- Predložio sam dva zakona kao reakciju na Zvizdićev neustavni zakon, a ja sam predložio dva ustavna zakona jer ne postoji ustavni osnov za zakone o Sudu i Tužilaštvu - rekao je Kojić.

No sarajevski političari još jednom su dokazali da između ustavnosti i neustavnosti stavljaju znak jednakosti. Inicijativa slična Zvizdićevoj, tada s potpisom Denisa Bećirovića, propala je prije dvije godine. Takođe, osnivanje Vrhovnog suda, kao nemoguće, adaktirano je još na početku pregovora parlamentarnih lidera. A i sam Zvizdić, priznaje podršku i ovaj put, iz Srpske nije očekivao.

- Nisam u ovom trenutku sve dok u potpunosti ne razumijemo potrebu da uredimo pravosudni sistem u čitavoj BiH - rekao je Zvizdić.

Podršku nije ni dobio. Zbog kompleksne procedure Zvizdićevo djelo će na usaglašavanje pred tročlani Kolegijum. Izvjesno je – podrške ni tamo neće biti.

- Zaista bi bilo puno bolje da je se o tome intenzivno i strpljivo razgovaralo unutar BiH, unutar koalicije pa i šire a ne donosilo zakone za koje znamo da neće biti usvojeni danas u Domu ali će biti predmet dodatnih sporenja - kaže Predrag Kožul, HDZ BiH.

Zvizdićev prijedlog, baš kao i prethodno Bećirovićev, završiće u korpi za otpatke - što za njihove "uratke" nije prvi put. Ni isprovocirani Kojićevi odgovori nisu dobili podršku poslanika. Ali za razliku od Zvizdićevog, oni bi mogli pred Parlament Srpske.

- Pozivam svoje kolege u Narodnoj skupštini Republike Srpske, da u ovakvom tekstu usvoje zakon u NS RS - rekao je Kojić.

A Zvizdić, Bećirović i sarajevska "trojka" moraće nekada da shvate da evropske budućnosti BiH u koju se gorljivo zaklinju, nema bez iskrenog dogovora i međusobnog uvažavanja.