latinica  ћирилица
20/11/2023 |  19:33 ⇒ 19:36 | Autor: SRNA

Cvijanović: Čuvanje Srpske i u slobodi - glavni orijentir političkog djelovanja

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je večeras u Istočnoj Ilidži, gdje je zajedno sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem posjetila Hram Svetog Vasilija Ostroškog i Spomen-crkvu, u kojoj su upisana imena 2.793 poginula borca u proteklom ratu, da je ovo mjesto podsjetnik da je sloboda veoma skupa, da se za nju polažu životi, ali isto tako podsjetnik i za sve institucije, bilo lokalne ili republičke, da se Srpska mora čuvati.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

- Upravo je ta sloboda koju danas uživamo nešto zbog čega možemo da zahvalimo i ovim ljudima ovdje koji su dali živote, ali i mnogim drugim širom Republike Srpske, koji su isto tako bili na braniku otadžbine, želeći da budućim generacijama podare miran život, slobodu u kojoj treba uživati - rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon posjete.

Ona je naglasila da je ovo mjesto podsjetnik na sve žrtve koje je podnijelo Istočno Sarajevo tokom rata, štiteći Republiku Srpsku i pravo srpskog naroda da živi svoj na svome, u slobodi, i da na taj način odgaja buduće generacije.

- Svjesna sam i da, kad pogledate ovako nešto i podsjetite se svega, onda duboko razumijemo potrebu da svi koji danas obavljaju bilo koju funkciju, ali isto tako i svi građani, moraju razumjeti da ono što se tako teško branilo - dijelovima tijela, stradanjem porodica i što je krvlju odbranjeno, da je to nešto što se ne smije gubiti u slobodi - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da je to veliki zavjet za sve i da treba da bude glavni orijentir političkog rada svakoga, bez obzira na kojem nivou vlasti se nalazio.

- Uvijek mora da postoji svijest o tome da je Republika Srpska najvažnija, da je ona okvir za naše živote. Svi smo mi lokalpatriote, svi volimo da se razvijaju naše opštine, gradovi, ali ono što je dominatno jeste da smo mi patriote Republike Srpske i da znamo koliko je ona važna za svaku našu lokalnu zajednicu. Zbog toga sam i ponosna kada dođem ovdje u Istočno Sarajevo i kad se sjetim kako je to izgledalo prije nekih 15-ak godina ili više, znam koliko je napora bilo - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je ponosna što je bila dio strukture koja je uporno radila i gradila ovaj grad, razumjevši koliko je to važno i za građane Istočnog Sarajeva, ali i za cijelu Republiku Srpsku.

- Nikada nisam posmatrala nijednu opštinu izolovano od neke druge. To je organsko tkivo, sve ono što mi danas imamo u Republici Srpskoj, gdje god se nalazili, moramo da znamo da se uvijek čuje i zvuk nekog drugog mjesta, iz drugog kraja Srpske i na to sam ponosna -  poručila je Cvijanovićeva.

U Spomen-crkvi nalaze se imena poginulih boraca i pripadnika policije koji su dali živote za opstanak Srba na ovim prostorima. U Spomen-crkvi su imena poginulih ne samo sa područja Ilidže, nego i iz drugih opština tadašnjeg Srpskog Sarajeva koje su Dejtonom pripale FBiH.