latinica  ћирилица
20/11/2023 |  20:28 | Autor: SRNA

Ursula Fon der Lajen na bilbordima u Mađarskoj (FOTO)

Vladajuća stranka u Mađarskoj predstavila je danas bilborde na kojima se pojavljuje predsjednik Evropske komisije Ursula Fon der Lajen, što je prvi put da je ona lično meta u kampanji sličnoj onoj protiv njenog prethodnika koja je razbjesnila Brisel.
Ursula Fon der Lajen (Foto:  EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
Ursula Fon der Lajen (Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Bilbordi, postavljeni preko noći u okviru kampanje za evropske parlamentarne izbore sljedećeg juna, prikazuju Fon der Lajenovu zajedno sa Aleksom Sorošem, sinom liberalnog finansijera, rođenog u Mađarskoj, DŽordža Soroša, koji je vječita meta neprijateljstva Orbanove stranke Fides.

Slogan glasi: "Ne igrajmo uz njihove melodije".

Portparol Evropske komisije Erik Mamer rekao je da bilbordi ne smetaju Fon der Lajenovoj.

- Pokazao sam slike predsjednici. Nije ni trepnula. Potpuno opušteno. Znamo da nije prvi put, vjerovatno nije ni posljednji put. Imamo posla. Moramo da upravljamo krizama, imamo politike koje treba da sprovedemo - rekao je on.

Slični bilbordi na kojima se nalazio njen prethodnik Žan-Klod Јunker zajedno sa starijim Sorošem navukli su kritike Brisela 2019. godine. Fides ih je skinuo nakon što je glavna grupa desnog centra u Evropskom parlamentu EPP zaprijetila da će izbaciti ovu mađarsku stranku. Fides je napustio EPP dvije godine kasnije.

Orban, čija vlada pokušava da deblokira milijarde evra u fondovima EU koje je Brisel suspendovao zbog politike Fidesa, rekao je u subotu, 18. novembra da Mađarska "mora da kaže ne sadašnjem evropskom modelu izgrađenom u Briselu".

Očekuje se da će Mađarska biti glavni fokus sljedećeg samita EU sredinom decembra, kao zemlja EU koja je najbliža Rusiji i skeptična prema planovima ubrzanog prijema Kijeva u EU, a očekuje se da će to biti glavno pitanje samita.