latinica  ћирилица
20/11/2023 |  21:52 ⇒ 22:01 | Autor: TANЈUG

Pripadnici Ndrangete osuđeni na preko 2.200 godina zatvora (VIDEO)

Sud u Italiji osudio je danas više od 230 pripadnika mafijaške grupe Ndrangeta iz južnog regiona Kalabrije, na ukupno više od 2.200 godina zatvora nakon jednog od najvećih suđenja mafiji u istoriji Italije.
Suđenje pripadnicima Ndrangete (Foto. EPA-EFE/SALVATORE MONTEVERDE) -
Suđenje pripadnicima Ndrangete (Foto. EPA-EFE/SALVATORE MONTEVERDE)

Više od 330 mafijaša i njihovih saradnika, uključujući radnike administracije i policije, suočili su se sa optužbama za različita djela, od ubistva, iznude i korupcije do trgovine drogom i pljačke, tokom suđenja koje je trajalo skoro tri godine, od januara 2021. godine, prenosi Skaj njuz.

Novinska agencija Ansa javila je da je sudijama trebalo sat i 40 minuta da pročitaju presudu.

Na najteže kazne osuđeni su dvojica lidera Ndrangete Saverio Racionale i Domeniko Bonavota na po 30 godina zatvora.

Među osuđenima su bili Domeniko Tomaino, poznat kao "Vuk", koji je dobio 17 godina zatvora, "Debeli" Frančesko Barbijeri, koji je dobio 24 godine i Vinćenco Barba, poznat kao "Muzičar", koji je osuđen na 28 godina.

Nekoliko desetina doušnika je izdalo organizaciju i njen strogi kodeks ćutanja kako bi pružili dokaze za tužilaštvo.

- Današnja presuda znači da je cijela provincija Kalabrija oslobođena od vođa ove kriminalne grupe - rekao je sudija Nikola Grateri. On je rekao da je ključni aspekt presude bilo potvrđivanje veze između Ndrangete i mreže profesionalaca.

Među osuđenima je i Đankarlo Piteli, advokat i bivši političar stranke Forca Italija, koji je osuđen na 11 godina zatvora zbog saradnje sa mafijom i prosljeđivanja informacija.

Đorđo Naseli, bivši šef lokalne policije, osuđen je na dvije i po godine zatvora.

Sudije su izrekle manje kazne nego što je tužilaštvo tražilo u velikom broju slučajeva, a više od 100 osumnjičenih je oslobođeno optužbi. Na današnje prvostepene presude žalbu mogu da ulože i odbrana i tužilaštvo.

Suđenje je bilo fokusirano isključivo na jednu grupu - klan Mankuzo iz provincije Vibo Valentija, što znači da je dobar dio vođa Ndrangete ostao netaknut. Јoš 70 optuženih u prvobitnom suđenju bilo je proglašeno krivim u novembru 2021. godine, nakon što su se opredijelili za ubrzani postupak u zamjenu za smanjenje kazni.

Specijalne snage i elitne jedinice pokrenule su akciju protiv Ndrangete u decembru 2019. godine, sa oko 3.000 oficira koji su izvršili raciju u 12 italijanskih regiona i takođe izvršili hapšenja u Njemačkoj, Švajcarskoj i Bugarskoj.

Operacija je nazvana "Rinascita-Skot", što se odnosi na ponovno rođenje regiona ("rinascita" na italijanskom) - i američkog specijalnog agenta Skota V. Sibena, koji je pomogao italijanskoj policiji da otkrije veze između kolumbijskih kartela i Ndrangete.

Zaplijenjena je imovina i gotovina vrijedna više miliona evra, dok je 300 osumnjičenih privedeno. Smatra se da je Ndrangeta najmoćnija mafijaška grupa u Italiji, koja je premašila i sicilijansku Kozanostru.

Osnovana je u 18. vijeku u Kalabriji, a izrasla je u jednu od najmoćnijih, najobimnijih i najbogatijih kriminalnih organizacija na sijvetu.
Ndrangeta je jedina mafija koja je aktivna na svim kontinentima - osim na Antarktiku - i za nju se tvrdi da kontroliše 80 odsto evropske trgovine kokainom i da ima procijenjeni godišnji promet od 52 milijarde funti (oko 59,5 milijardi evra).

Premijerka Italije Đorđa Meloni nedavno je izjavila da Italija trenutno ima najefikasniju taktiku u borbi protiv organizovanog kriminala.

- Imamo izuzetno promjenljivog neprijatelja i borba protiv mafije je kamen temeljac ove vlade - rekla je ona.