latinica  ћирилица
20/11/2023 |  22:43 ⇒ 22:54 | Autor: RTRS

Republika Srpska je najbliža onome što kažu slovo i duh Dejtona (VIDEO)

Republika Srpska je najbliža onome što kažu slovo i duh Dejtona, stav je pravnika Radomira Lukića i Vitomira Popovića koji su gostovali u emisiji "Drugi ugao".
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Dvadeset osam godina od potpisivanja ovog sporazuma i dalje, kažu, postoji niz pokušaja da se umanje elementi ustavnog položaja oba entiteta.

Cilj posljednjeg pokušaja da se Srpskoj oduzme imovina, je poručuju, da se od nje napravi prazna ljuštura.

- Nema govora da je Ustav bilo kojom riječju ova pitanja dodijelio zakonodavnoj nadležnosti Parlamentarne skupštine. To je laž i uzurpatorsko ponašanje Ustavnog suda, koji je sebe stavio u ulogu tumača. Svako razuman ima pravo da se tome suprostavi. U suprotnom, bila bi razvijena tiranija Ustavnog suda i nama bi bila uskraćena sloboda misli - istakao je profesor Pravnog fakulteta u I. Sarajevu Radomir Lukić.

Profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović naglasio je da u tom kontekstu treba posmatrati i tzv. grubo nametanje zakona tzv. visokog predstavnika.

- Nametanje zakona o državnoj imovini na nivou BiH ima za cilj da se pokuša nekakvim trećim načinom takav Zakon da nametne. I ako nemate teritoriju, nemate vlast - poručio je Popović.