latinica  ћирилица
20/11/2023 |  22:48 | Autor: SRNA

Višković: Poruka Dodiku da mu nije mjesto u montiranom procesu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da okupljeni na večerašnjem skupu "Branimo Srpsku" u Istočnom Sarajevu šalju jasnu poruku da predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku nije mjesto u montiranom procesu i zahtijevaju od njega da se ne pojavljuje na sudu da ga ne bi ponižavali.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Prema njegovim riječima, sa skupa u Istočnom Sarajevu šalje se i poruka onima koji se boje jedinstva naroda Republike Srpske.

Navodeći da se Dodiku sudi samo zato što je radio svoj ustavom propisan posao, Višković je konstatovao da je obaveza predsjednika Srpske, ma ko u tom momentu bio na toj funkciji, da potpiše ukaz o proglašenju zakona koji je usvojila Narodna skupština.

- I onda se organizuje istorijski nevjerovatno, pravno nemoguće suđenje u roku od 15 dana, provede se istražni postupak, organizuje glavni pretres i zakaže rasprava. To je politički sud, tamo je tužilac Bošnjak, sudija Bošnjak, a mi srbi smo kroz istoriju naučili šta znači "kadija te tuži, kadija te sudi" - dodao je Višković.

Prema njegovim riječima, presuda se već zna i zato je ovaj skup prilika da se od okupljenih čuje da se neće dozvoliti ponižavanje institucija Srpske.

- Mi smo sposobni da štitimo i naše institucije, ali i da štitimo našeg predsjednika. On je danas Milorad Dodik, sutra će biti neko drugi - poručio je Višković.

On je konstatovao da jednom kada se uništi institucija, nema njenog vraćanja, uništena je za sva vremena.

- A ako uništite instituciju predsjednika Republike Srpske, onda više nemate ni Republiku Srpsku. Zato branimo Republiku Srpku, branimo naše institucije - istakao je Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske poručio je da se bez uvažavanja srpskog naroda ne može graditi BiH.

- Ako želite BiH, u njoj mora biti mjesta za Srbe. U protivnom mi u takvoj BiH ne želimo da živimo. Nemojte nas tjerati iz BiH, ali ako budete baš insistirali da idemo iz BiH, onda hvala vam na tome, mi imamo svoju Republiku Srpsku i ostaćemo u njoj, a to je naš grunt, naša očevina i naša država - zaključio je Višković.

Skupu "Branimo Srpsku" u Istočnom Sarajevu prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministri energetike i rudarstva Petar Đokić, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić, trgovine i turizma Denis Šulić, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir, za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, te ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selma Čabrić.

Skupu su prisustvovali i predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar fianansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić, kao i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, kao i poslanici u Predstavničkom domu parlamenat BiH Sanja Vulić, Milorad Kojić i Miroslav Vujičić, kao i brojni rukovodioci republičkih institucija, javnih preduzeća, lokalni zvaničnici i građani.