latinica  ћирилица
21/11/2023 |  07:25 ⇒ 09:16 | Autor: Agencije

Političko krilo Hamasa: Dogovor o primirju blizu; Bijela kuća: Sve smo bliži dogovoru o oslobađanju talaca

Četrdeset šesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Bijela kuća saopštila je da SAD vjeruju da je dogovor o oslobađanju talaca, koje Hamas drži u Pojasu Gaze, sve bliži. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj ponovo je pozvao na "hitne humanitarne pauze" u sukobu, ističući važnosti okončanja patnje civila.
Rat (Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI/ilustracija) -
Rat (Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI/ilustracija)

09.15 - Izraelska vojska pogodila Hamasov lanser pored stambene zgrade

Izraelska vojska je saopštila da je tokom noći pogodila Hamasov raketni lanser sa kojeg je juče gađana teritorija centralnog Izraela.

Vojska je navela da je lanser bio postavljen pored stambene zgrade, a nakon udara, žene i djeca koji su se tu sklonili pobjegli su iz tog područja, prenosi "Tajms of Izrael".

07:15 - Huti: Izraelski brodovi "legitimna meta"

Vojni zvaničnik jemenskih Huta, general-major Ali el Moški izjavio je, nakon otmice broda "Galaksi lider" u Crvenom moru i njegove međunarodne posade, da su izraelski brodovi legitimne mete bilo gdje.

- Izraelski brodovi su za naše legitimne mete bilo gdje i nećemo oklevati da preduzmemo akciju - rekao je general el Moški.

Huti, koji su sebe proglasili dijelom "osovine otpora" iranskih saveznika, takođe su lansirali seriju dronova i projektila ka Izraelu.

Teretnim brodom "Galaksi Leader" pod zastavom Bahama, koji je u britanskom vlasništvu, upravlja japanskom firmom, ali ima veze sa izraelskim biznismenom Abrahamom "Ramijem" Ungarom.

Brod koji je krenuo iz Turske u Indiju preusmeren je u jemensku luku Salif u provinciji Hodeida, saopštila je kompanija za pomorsku sigurnost "Ambrei", napominjući da su među članovima posade Ukrajinci, Bugari, Filipinci, Meksikanci i jedan Rumun.

Izraelska vojska je rekla da je zaplijena "veoma ozbiljan incident sa globalnim posljedicama", dok je američki vojni zvaničnik nazvao "flagrantnim kršenjem međunarodnog prava".

06:47 - Šef političkog krila Hamasa tvrdi da je dogovor o primirju blizu

Ismail Hanije, šef političkog biroa Hamasa, tvrdi da su blizu sporazuma o primirju sa Izraelom.

U saopštenju objavljenom za Telegram, Hanija sa sjedištem u Dohi kaže da je Hamas dao svoj odgovor Kataru i drugim posrednicima, bez detaljnijeg objašnjenja.

Zvaničnik Hamasa, Izat el Rešik, izjavio je jutros da su u toku razgovora između Hamase i Izraela o privremenom primirju tokom kojeg bi se organizovao ulazak pomoći u Pojas Gaze i, pored toga, razmijenili taoci i zatvorenici.

Prema njegovim riječima, detalji o primirju objaviće katarski zvaničnici.

Izraelska vojska saopštila je da je tokom jučerašnjeg dana libanska grupa Hezbolah za sat vremena ispalila oko 25 raketa i tri drona kamikaze na više lokacija na sjeveru Izraela.

______________________________________________________________________________________________________

Sa druge strane, ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi militantna grupa Hamas, navelo je da se broj stradalih Palestinaca od početka sukoba popeo na 13.300, uključujući 5.600 dece i 3.550 žena.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi poslao je pismo liderima 50 zemalja, pozvavši ih da utiču na Izrael kako bi zaustavio napade na Gazu. Poruka je upućena i ruskom i kineskom predsedniku, kao i liderima Јordana, Kazahstana, Kenije, Turske i Јužne Afrike.

Istovremeno, Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je da je 28 prevremeno rođenih beba iz Gaze bezbedno stiglo u Egipat, dok je Peking je pozvao na "hitne mere" za zaustavljanje humanitarne katastrofe.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama iznela je podatak da je broj raseljenih u Pojasu Gaze dostigao približno 1,7 miliona.

Za to vreme, američki predsednik DŽozef Bajden izjavio je da veruje da je dogovor o oslobađanju talaca, koje Hamas drži u palestinskoj enklavi, blizu, što je takođe potvrdio potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost DŽon Kirbi.