latinica  ћирилица
21/11/2023 |  09:48 ⇒ 11:45 | Autor: Agencije

Vučić sa Stoltenbergom: Srbi napuštaju sjever KiM zbog maltretiranja i pritiska (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas poslije sastanka sa generalnim sekretarom NATO Јensom Stoltenbergom da će se Srbija u budućnosti truditi da ima najbolju moguću komunikaciju sa NATO, kao i da je upoznao Stoltenberga da je u posljednjih godinu dana 13 odsto Srba napustilo sjever KiM zbog maltretiranja i pritiska prištinskog režima.
Aleksandar Vučić i Јens Stoltenberg (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg) -
Aleksandar Vučić i Јens Stoltenberg (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

- Razgovarali smo o svim važnim pitanjima više od jednog i po sata i i za nas je važno, što je rekao Stoltenberg i što mogu da potvrdim, saradnja sa NATO i Kforom u nadi da ćemo koliko toliko osigurati bezbjednost za srpski narod na KiM -  rekao je Vučić.

Foto: RTRS

I kada Stoltenberg kaže da Kfor osigurava mir i sigurnost za sve zajednice na KiM - nije bilo potrebe da osigurava mir i sigurnost za bilo koga drugog, osim za Srbe, koji su jedino ugroženi ili bili napadani, naveo je Vučić.

Istakao je da su isključivo Srbi bili napadani od 2001. a naročito otkada je na vlasti Aljbin Kurti.

- Upoznao sam Stoltenberga sa činjenicom da je nepunih 13 odsto Srba napusilo sjever KiM u posljednjih samo godinu dana zbog ogromnog pritiska, hapšenja, maltretiranja i pretnji koje dolaze od prištinskog režima - rekao je Vučić.

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem naglasio da "činjenica da strane održavaju zajedničke vježbe ne znači da to podriva neutralnost Srbije".

- Srbija je veoma jasno stavila do znanja da će ostati neutralna zemlja, izvan vojnih blokova. Međutim, i dalje vjerujemo da Srbija i kao neutralna zemlja može da blisko sarađuje sa Alijansom i da će to biti korisno i NATO-u i Srbiji - rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je pozdravio poruku Vučića o nastavku zajedničkih vojnih vježbi, rekavši da vjeruje da NATO i Srbija "mogu da više učine zajedno" i da "mogu da imaju partnerstvo koje ide dalje od pitanja kojim se bave strane na Kosovu i Metohiji".

Izjavio je da odgovorni za zločine moraju da odgovaraju, ali da KFOR nije organ koji sprovodi zakon.

On je tako odgovorio na pitanje da li će NATO tražiti da budu uhapšeni i da odgovaraju oni koji su pucali na Dragišu Galjka u Zvečanu, koga su sa dva metka pogodili pripadnici specijalnih jedinica tzv. kosovske policije i dodao da je važno da se shvati uloga NATO, da prvi reaguju kosovski nadležni organi pa Euleks, a da je KFOR tu da obezbijedi stabilnost na nepristrasan način.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

- Budite uvereni da svaki put kada vidite kršenje zakona i kada su nevini ljudi ubijeni, odgovorni moraju da odgovaraju za to - rekao je Stoltenberg.