latinica  ћирилица
21/11/2023 |  11:02 ⇒ 11:10 | Autor: RTRS

Košarac: Rješenja izvan Dejtona znače Srpsku izvan BiH

Slovo, a ne duh Dejtona, rješenja izvan Dejtona znače Srpsku izvan BiH, poručio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Ovo je najvažnija poruka koju ponavljamo i danas, na 28. godišnjicu od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa - istakao je Košarac.

Dodao je da je Srpska posvećena provođenju izvornog Dejtona i poštovanju dejtonske ustavne strukture, u kojoj je BiH definisana kao državna zajednica sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

- Ni milimetar više, ni milimetar manje. Dejton je jedino moguće rješenje u okviru kojeg možemo tražiti unutrašnji dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda - kaže Košarac.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Kako dodaje, bilo koja druga rješenja, opasne su avanture sa nesagledivim posljedicama.

- To konačno mora biti jasno svima koji tvrde da je Dejtonski sporazum luđačka košulja i koji, pod plaštom građanske, sanjaju o unitarnoj državi. Imaju pravo na snove i maštanje, ali realnost je drugačija i zove se Republika Srpska. Realnost je stabilna i jaka, demokratska Republika Srpska sa odgovornim političkim rukovodstvom i funkcionalnim institucijama. Republika Srpska sa predsjednikom Miloradom Dodikom, državnikom od kojeg možete učiti lekcije o patriotizmu. Republika Srpska sa narodom kojem je njegova otadžbina svetinja - naglasio je Košarac.