latinica  ћирилица
21/11/2023 |  12:18 ⇒ 12:18 | Autor: RTRS

Karan: MUP će ostati stub bezbjednosti svih institucija Srpske

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je danas da će MUP ostati stub bezbjednosti Srpske i svih institucija, pogotovo onih koje su napadnute golom silom, neustavno i nezakonito, kao što je predsjednik Republike.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

Karan je naglasio da MUP stoji iza svih svojih institucija i iza svog predsjednika.

- Danas obilježavamo krsnu slavu MUP-a Republike Srpske - Aranđelovdan, da se prije svega prisjetimo svih naših pripadnika, njih 782, koji položili svoje živote i trajno ih ugradili u temelje Republike Srpske i dali nam slobodu - izjavio je Karan novinarima u Banjaluci nakon polaganja vijenaca na centralno spomen-obilježje MUP-a Republike Srpske.

Karan je naveo da je MUP bio jedna od prvih organizovanih službi, jedinica, koja je stala u zaštiti srpskog naroda i Republike Srpske koja je osnovana 9. janura 1992. godine.

On je istakao da je na današnji dan došao mir, dodavši da je Republika Srpska tada žrtvovala dio svog suveriniteta zarad mira i napravila današnju složenu federalnu zajednicu, te joj dala 10 nadležnosti.

Karan je rekao da BiH nikada od 1995. godine nije bila država, uvijek je bila ili neka teritorijalna administartivna ili federalna jedinica kao što je bila i u ZAVNOBiH-u federalna jedinica bivše Јugoslavije.

- Izazovi svih 28 godina nakon mira pred MUP-om nisu prestali, otkidale su se sve nadležnosti Republike Srpske i uništavan njen status. MUP je svih 28 godina štitio ustavni poredak i stabilnost Republike Srpske i svih njenih građana, to radimo i danas. Danas je MUP snažna organizovana cjelina, organizovana institucija koja je sposobna da štiti ustavni poredak i bezbjednost Srpske i svih njenih građana - naglasio je Karan.

On je rekao da je to pokazano, prije svega, djelujući u borbi protiv teškog i organizovanog kriminaliteta, te da će biti i ubuduće jedan od prioriteta, posebno oblast narkomanije, privrednog kriminaliteta, maloljetničke delinkvencije, visokotehnološkog kriminaliteta.

- Ne bismo to mogli da nije institucija Republike Srpske, samo posljednjih nekoliko godina uloženo je 176 miliona KM za opremanje MUP-a, za infrastrukturne projekte, objekte - rekao je Karan.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske rekao je da je izgrađen, odnosno rekonstruisan veliki broj objekata i da se i danas gradi.

- Ove godine nabavljene su i podijeljene nove uniforme za naše policajce, obnovili smo gotovo u potpunosti vozni park, nabavili smo veliki broj opreme za naše kriminalističke službe, za naše posebne posebne policijske snage, Specijalnu antiteroristički jedinicu, Žandarmeriju - naglasio je Karan.

Naveo je da su nabavljena lagana terenska vozila, helikopteri, da su opremljene konjičke jedinice i veliki broj drugih jedinica sposobnih da se bore sa najtežim oblicima kriminaliteta, da održavaju povoljno stanje javnog reda i mira, te da će se to činiti i ubuduće.

- Naša je zahvalnost za sve naše pripadnike MUP-a koji su dali živote i naše je trajno opredjeljenje da porodice poginulih policajaca zapošljavamo u MUP-u - dodao je Karan.

Rekao je da gotovo 500 djece poginulih pripadnika MUP-a sada radi u Ministarstvu, što je gotovo sedam odsto sastava.

Karan je istakao da je budućnost MUP-a da se dalje skupa sa Republikom gradi, kadrovski jača, pogotovo kroz Srednju školu unutrašnjih poslova.

- Vjerujem da svaki dan stičemo sve veće povjerenje i da sa našim građanima budemo stub stabilnosti Republike Srpske - zaključio je Karan.