latinica  ћирилица
21/11/2023 |  22:37 ⇒ 22/11/2023 | 10:27 | Autor: RTRS

Vranješ: Podrška zvaničnog Beograda Republici Srpskoj i njenim predstavnicima je nesporna (VIDEO)

Podrška zvaničnog Beograda Republici Srpskoj i njenim predstavnicima je nesporna i Srbija, za razliku od bošnjačke političke elite, poštuje Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, rekao je ambasador BiH u Srbiji, Aleksandar Vranješ u emisiji "Srpska pred sudom".
Aleksandar Vranješ - Foto: RTRS
Aleksandar VranješFoto: RTRS

- Dvadeset osam godina od Dejtona, političko Sarajevo smatra da je BiH nacionalna država Bošnjaka, a Srbe posmatra kao nacionalnu manjinu koja treba da se povinuje Sarajevu - kaže Vranješ.

Vranješ naglašava da je neko ginuo za ovu Republiku Srpsku, da je neko je ostao bez roditelja, a neko je ostao bez imovine.

- Neko je djecu izgubio za ovo. I šta sad, treba da kažemo, ništa. Mi smo imali neku viziju, nešto Holbruk obećao Aliji Izetbegoviću, mi nešto planirali. Vi treba samo da pratite i ništa da ne razmišljate. Kako oni to vide i kako rade... kako god. Јa vjerujem duboko da ova borba, borba za opstanak Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom će uspjeti. Ne da ćemo se odbraniti, nego ćemo izaći još jači iz ovoga. Oni ako to ne vide na dnevnoj osnovi, ništa nisu naučili - istakao je Vranješ.

Prema reiječima Vranješa, Oni ne vide da je ovaj narod kroz istoriju uvijek bio spreman da "skine jaram s vrata" i da to plati životom.

- Imajte na umu da je Republika Srpska dugotrajnija tvorevina od prve Јugoslavije, dakle živi već punih 30 godina -naglašava Vranješ.

Skoro tri decenije, nad Dejtonskim sporazumom, traje nasilje i rušenje, upravo onih koji su željeli raspad bivše Јugoslavije. Sada žele da otimanjem imovine zadaju završni udarac Republici Srpskoj i njenim institucijama.

- Ričard Holbruk je obećao prije 30 godina Aliji Izetbegoviću da će se sve ono što nije sporazumom postignuto, postići političkim putem i pritiscima. Tako su zaobilaženi zakoni, demokratski procesi, pa i sam Ustav BiH. I šta sada imamo? Da li je BiH jača i bolja država nego što je bila 1995. godine? Da li je išlo šta naprijed dolaskom Kristijana Šmita prije dvije godine? Toliko je prekršeno princima, da se postavlja pitanje da li uopšte nešto što se zove Međunarodno javno pravo funkcioniše na teritoriji Bosne i Hercegovine - naglasio je Vranješ.

Dotako se i suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

- Zamislite da Milorad Dodik nije poštovao ustav Republike Srpske. Da li bi opozicija  i dalje ćutala kao što sad ćuti kada je riječ o ovom montirano sudskom procesu u Sarajevu. On nema legitimiteta, jer taj Sud je nametnut, i pokušava 28 godina da napravi nekakvu državu, a vidi se kakvom su je napravili - poručio je Vranješ.