latinica  ћирилица
22/11/2023 |  07:44 ⇒ 09:26 | Autor: RTRS

"Poštuj život, ne oružje" - Polovina krivičnih djela učinjena vatrenim oružjem (VIDEO)

Polovina krivičnih djela u Republici Srpskoj učinjena je vatrenim oružjem, rekla je za Јutarnji program RTRS Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
Mirna Miljanović - Foto: RTRS
Mirna MiljanovićFoto: RTRS

Kako ističe, vatrena oružja predmet su velikih krivičnih djela, ubistava, razbojništva kao i iznuda.

Miljanovićeva kaže da se oružje na pogrešnom mjestu i u pogrešnim rukama nerijetko zloupotrebljava.

- Odgovornim vlasništvom i edukativnim i preventivnim kampanjama koje MUP Republike Srpske sprovodi svake godine pred praznike spriječavamo potencijalne tragedije - navela je Miljanovićeva.

Miljanovićeva kaže da MUP Srpske kroz kampanju "Poštuj život, ne oružje" pokušava i da upozori lica koja posjeduju legalno oružje na potencijalnu opasnost.

 - Lica koja posjeduju legalno oružje imaju obavezu da ga drže u sefu na mjestima van domašaja drugih lica, da posjeduju veću odgovornost. Da budu svjesni da oružje koje posjeduju može biti predmet jedne velike tragedije - poručila je Miljanovićeva. 

Ona navodi da MUP Srpske sprovodi kontrole lica koja posjeduju oružje u cilju provjere da li ga lica drže u skladu sa propisima.

Kampanja "Poštuj život, ne oružje", pokrenuta kao odgovor na povećani broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem, između ostalog, upozorava i na značaj odgovornog vlasništva nad legalnim oružjem.

"Nesreća ne bira ni vrijeme ni mjesto - Odgovornim vlasništvom nad oružjem sprječavamo tragične slučajeve, dok neodgovornim vlasništvom nad oružjem dovodimo u opasnost sve u njegovoj blizini, a najčešće stradaju najranjiviji!" poručuje se kampanjom.

Kampanju provode MUP Republike Srpske, svih 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH, te Policija Brčko distrikta BiH, uz kontinuiranu informisanost Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH te uz tehničku podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH.

Kampanja je podržana kroz projekat "Prevencija i smanjenja posjeda ilegalnog oružja u BiH", kojeg finansiraju Njemačka, Nizozemska, Švedska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, kao i EU, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH.