latinica  ћирилица
22/11/2023 |  08:42 ⇒ 08:45 | Autor: RTRS

Obilježavanje "Dana prava djeteta" u Muzeju Republike Srpske

Odjeljenje za obrazovno-pedagoški rad Muzeja Republike Srpske već sedamnaestu godinu obilježava međunarodni Dan prava djeteta, da bi se djeci omogućio pristup i upoznavanje sa kulturnom baštinom.
Nataša Nogo - Foto: RTRS
Nataša NogoFoto: RTRS

Muzeja će ugostiti učenike iz udaljenijih škola, koji nisu u mogućnosti da često posjećuju ovu ustanovu. Ove godine to će biti učenici Osnovne škole "Petar Kočić" iz Topole i Osnovne škole "Miloš Crnjanski" iz banjalučkog naselja Motike.

Gostijući u Razbudilniku Radija Republike Srpske muzejski savjetnik, Nataša Nogo, istakla je da je ovo samo jedna od aktivnosti koju muzej čini da bi djecu zainteresovao za istoriju, arheologiju ili etnologiju. Istakla je da su za djecu i za danas pripremili zanimljiv program.

- Učenici će obići postavku od praistorije do savremenog doba, dio postavke posvećene Drugom svjetskom ratu i socijalističkoj Јugoslaviji (1945-1990) i edukativno-kreativnu izložbu "Čudesna moć bilja u narodnoj medicini", te se upoznati sa šest odjeljenja kroz koja će ih provesti nadležni kustosi. Osim toga kroz kratak program djeca će predstaviti svoju školu i svoj rodni kraj, a za njih će biti organizovana i radionica "Mi smo djeca i imamo prava", rekla je Nataša Nogo.

Odjeljenje za obrazovno-pedagoški rad Muzeja Republike Srpske organuzuje dolaske djece u muzej i tokom manifestacija "Proljeće u muzeju", "Dječija nedjelja", a dobru saradnju imaju i sa Udruženjem roditelja djece oboljele od malignih bolesti.

U muzeju se na zahtjev škola organizuje i "Muzejski čas", u okviru kojeg nastavnici i kustosi djeci uz zanimljive projekcije i interakcuju pojašnjavaju odrećene istorijske događaje ili epohe.

Današnje aktivnosti u Muzeju Republike Srpske realizuju se u saradnji sa Ombudsmanom za djecu Republike Srpske.