latinica  ћирилица
22/11/2023 |  09:10 ⇒ 09:19 | Autor: SRNA

Muzički ansambl Pale obogaćuje kulturni život Istočnog Sarajeva

Muzički ansambl Pale, koji broji 30 članova u pjevačkom sastavu i sedmoro u orkestru, obogaćuje kulturni život opštine, ali i grada Istočno Sarajevo, njegujući duhovnu, tradicionalnu, zabavnu, stranu, te pop-muziku.
Muzički ansambl Pale - Foto: SRNA
Muzički ansambl PaleFoto: SRNA

Umjetnički rukovodilac Muzičkog ansambla Pale Ivana Cerović rekla je Srni da je Ansambl osnovan u februaru, a u proteklih osam godina djelovali su kao hor opštinskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta".

- Mi smo vokalno-instrumentalni ansambl. U orkestru su tri profesora koja su muzički obrazovana, a četvoro omladinaca završili su osnovno muzičko obrazovanje - izjavila je Cerovićeva i navela da se trude da članstvo ansambla raste.

Prema njenim riječima, jedini su hor na području regije koji, osim duhovne, izvodi i popularnu, svjetovnu, stranu, te etno-muziku, a svojim raznolikim repertoarom trudi se da obuhvati sve ono što je publici zanimljivo.

- Teško je u današnje vrijeme odrediti i pronaći repertoar koji bi publika prihvatila na prvu. Mi smo to, ipak, uspjeli kada smo organizovali naš prvi koncert - rekla je Cerovićeva.

Muzički ansambl Pale do sada je imao šest samostalnih koncerata, odazivao se na mnoge humanitarne i druge manifestacije, a nastupe ima svakih 15 dana.

Ona je navela da su nedavno na Palama održali koncert pod nazivom "Zajedno" sa gradskim horom "Tribunia" iz Trebinja pred domaćom publikom gdje su predstavili nove pjesme.

- Na koncertu smo predstavili "Sao roma" ili Đurđevdan i "Bela, ćao" u našem aranžmanu, a izveli smo i neke stare kompozicije koje sigurno nismo izveli nekoliko godina i tako smo promijenili aranžman kako bi imali novo osvježenje - istakla je Cerovićeva.

DЈECA TALENTOVANA ZA MUZIKU

U okviru Muzičkog ansambla Pale, početkom oktobra počeo je da djeluje Dječiji hor "Zvjezdice" koji ima 50 članova.

- To nisu samo djeca iz Osnovne muzičke škole Područnog odjeljenja Pale. Ima i onih čije primarno obrazovanje nije muzičko, ali su čuli za to i osjetila potrebu da pokažu svoje znanje - rekla je Cerovićeva koja je nastavnik solfeđa i teorije muzike u ovom odjeljenju.

Ona je naglasila da u Područnom odjeljenju Pale ima 135 djece, te da nema problema za upisom učenika kao neke škole.

- Mi smo vrlo talentovan narod, podneblje. Roditelji imaju razumijevanja i čim čuju da dijete ima dara i sluha, usmjera ga kod nas na dalje školovanje, što je dobra prilika za sve - poručila je Cerovićeva.

Ona je pozvala djecu od šest do 11 godina da im se pridruže na probama Dječjeg hora svakog četvrtka od 18.00 časova u Kulturnom centru Pale.