latinica  ћирилица
22/11/2023 |  10:59 ⇒ 13:08 | Autor: SRNA

Ramiz Dreković pravosnažno oslobođen

Apelaciono odjeljenje Suda BiH pravosnažno je oslobodilo nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića optužbe za zločine nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Drekovićev advokat Mrsad Crnovršanin rekao je Srni da je Apelaciono vijeće odbilo žalbu Tužlaštva BiH kao neosnovanu i potvrdilo oslobađajuću prvostepenu presudu kao pravosnažnu.

Optužnica Tužilaštva BiH teretila je Dreković da je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici je navedeno da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica, te razoreno više objekata.

Drekovića je bio optužen da je kao komandant Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optužnica je teretila Drekovića da je od 21. maja do 7. juna 1995. artiljerijskim jedinicama Četvrtog korpusa u mjestu Bjelimići /opština Konjic/ naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku.

Tužilac Vladimir Simović, koji je zastupao optužbu u ovom predmetu, u završnim riječima je naveo da je Tužilaštvo dokazalo "da su sve osobe, koje su ranjene i ubijene u granatiranju, civili, djeca koja su se vraćala iz škole, te da nisu uzimala učešće u oružanom sukobu".

Drekovićev branilac Mirsad Crnovršanin je prilikom iznošenja riječi odbrane naveo da materijalni dokazi ne daju zaključak da su se radnje iz optužnice desile na način kako je to u njoj i opisano.

Dreković je Sudu kazao da ni u jednom planskom dokumentu Vijeće neće naći napad na civilni cilj, te da su svi planirani ciljevi Četvrtog kropusa bili vojni.

- Nikada nisam imao ni primisli da izdam naredbu koja se nalazi u dispozitivu optužnice - rekao je Dreković.

Drekoviću se sudilo od marta 2019. godine, a sada je pravosnažno oslobođen.