latinica  ћирилица
22/11/2023 |  11:09 ⇒ 11:13 | Autor: SRNA

Izložbe Muzeja žrtava genocida u Srbiji, Srpskoj i Sjevernoj Makedoniji

Muzej žrtava genocida saopštio je da su trenutno u tri države, Srbiji, Republici Srpskoj i Sjevernoj Makedoniji, predstavljene izložbe ove institucije, što smatraju izuzetnim uspjehom.
Muzej žrtava genocida (Muzej žrtava genocida Facebook) -
Muzej žrtava genocida (Muzej žrtava genocida Facebook)

Sve tri izložbe prate luksuzni dvojezični srpsko-engleski, odnosno srpsko-makedonski katalozi, kao i zbornici izabranih dokumenata, monografija o stvaralaštvu monahinje Marije i dokumentarno-igrani film posvećen stradanju pripadnika srpskog naroda na Kozari i Potkozarju, istakli su iz Muzeja.

Iz Muzeja podsjećaju da je u "Arhivu Vojvodine" trenutno postavljena izložba "Kozara 1942" autora Bojana Arbutine, Marine Ljubičić Bogunović i Borisa Radakovića koja svjedoči o njemačko-hrvatskoj ofanzivi na Kozari od 10. juna do 15. jula 1942. godine tokom koje je stradalo preko 40.000 Srba od kojih je čak oko 12.000 djece starosti do petnaest godina.

U Muzeju Hercegovine u Trebinju posjetioci trenutno mogu pogledati izložbu "Prećutani zločin: Zverstva albanskih kvislinga nad Srbima i Јevrejima na Kosovu i Metohiji u Drugom svetskom ratu" autora Nenada Antonijevića koja predstavlja rijedak primjer muzeološke obrade masovnih zvjerstava i represalija počinjenih od albanskih kvislinga i svjedoči o jednom gotovo u potpunosti zaboravljenom zločinu.

U Muzeju makedonske borbe za samostalnost u Skoplju trenutno je postavljena izložba "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja" koju čine radovi monahinje Marije /Antić/ iz sestrinstva manastira Rođenja Svetog Јovana Krstitelja iz Јasenovca.

Realizaciju sve tri izložbe omogućili su Vlada Srbije i Fondacija Muzeja žrtava genocida.