latinica  ћирилица
22/11/2023 |  12:38 ⇒ 12:40 | Autor: TANЈUG

Stoltenberg i u Sjevernoj Makedoniji o "separatističkim tendencijama u BiH"

Generalnin sekretar NATO Јens Stoltenberg izjavio je danas da je tokom posjete zemljama zapadnog Bačlkana uočio da postoje separatističke tendencije u BiH, krhka bezbjednosna situacija na Kosovu i Metohiji i zastoj u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
Јens Stoltenberg (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Јens Stoltenberg (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

On je na konferenciji za novinare sa liderima zemalja zapadnog Balkana - članica NATO, rekao da bi stabilnost trebalo da bude osnovna težnja zemalja u regionu.

- Ovaj region je strateški važan za NATO, ali postoje razlozi za zabrinutost u posljednje vrijeme. Vrijeme je da prevaziđu lokalni konflikti, kao i da prestane rat u Ukrajini - rekao je on.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skoplju sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, albanskim premijerom Edijem Ramom i domaćinom - makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim, Stoltenberg je pohvalio Sjevernu Makedoniju kao validnu članicu NATO i primjer uspješnog multietničkog društva na zapadnom Balkanu.

- U Sjevernoj Makedoniji sve etničke zajednici žive u mirnom suživotu što doprinosi stabilnosti i prosperitetu cijelog društva - istakao je Stoltenberg.

On je ukazao da su u godini kada NATO obilježava 75. godišnjicu postojanja primarni ciljevi Alijanse jačanje strateških potencijala NATO i postizanje mira u Ukrajini i stabilnost na zapadnom Balkanu.