latinica  ћирилица
22/11/2023 |  13:41 | Autor: SRNA

Kojić: Oslobađanje Drekovića nastavak vrijeđanja srpskih žrtava

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je da je potvrđivanjem oslobađajuće presude Ramizu Drekoviću, nekadašnjem komandantu Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH, Sud BiH nastavio sa vrijeđanjem srpskih žrtava, te srpske sudije pozvao da ga napuste.
Branimir Kojić - Foto: SRNA
Branimir KojićFoto: SRNA

- Ubistvo maloljetnika je u svakoj normalnoj državi, pred svakim normalnim sudom kažnjivo, osim pred ovim nakaradnim cirkusom. Ovo nije sud, ovo je cirkus, i to onaj trećerazredni, seoski koji se održava pod šatorom - naglasio je Kojić za Srnu.

On je ocijenio da ovakav mahala sud ne treba nijednoj zemlji, pa ni BiH koja nema budućnost.

Kojić je naveo da je Sud BiH odlučio da "nije kriv" Dreković, kao ni Naser Orić, Hazim Fazlović, Samir Bejtić i mnogi drugi koji su ubijali Srbe.

- A ko je kriv? Ko je to nas ubijao? Mahmuljin pobjegao, Prevljak takođe, Glavaš u BiH i niko ga ne hapsi! Pa, koga ovaj Sud pravi budalama više? - pita Kojić.

On je u ime porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila zatražio da sve srpske sudije napuste ovaj sramni Sud BiH i tako pokažu da im nije samo do ličnih interesa.

- Neka ne kaljaju svoje ime i prezime, svoje zvanje, nek ne kaljaju svoje srodnike koji su ubijeni u prethodnom krvavom ratu, neka ne učestvuju u amnestiranju ubica. Ponovo tražimo od srpskih predstavnika i parlamentaraca na nivou BiH da reaguju povodom ovakvog jednostranog i pristrasnog rada Suda BiH, izabrani su da zastupaju interese Srba i to moraju da učine - poručio je Kojić.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH pravosnažno je danas oslobodilo nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića optužbe za zločine nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine.

Optužnica Tužilaštva BiH teretila je Drekovića da je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici je navedeno da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih, te razoreno više objekata.