latinica  ћирилица
22/11/2023 |  13:45 | Autor: SRNA

Župljanin: Oslobađajuća presuda Drekoviću dokaz da ne postoji pravna država

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin rekao je da oslobađajuća presuda Suda BiH Ramizu Drekoviću za zločine počinjene nad Srbima u Kalinoviku dokazuje da ne postoji pravna država i da su Srbi i dalje krivi za sve.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

Župljanin je rekao da je za njega očekivana ovakva odluka Suda BiH, s obzirom na to da se ništa nije promijenilo u pristupu procesuiranju optuženih za ratne zločine.

- Srbe osuđuju na drastične kazne, a Bošnjaci kao da nisu učestvovali u tragičnom sukobu u BiH i kao da su svi bili članovi humanitarnih organizacija - rekao je Župljanin Srni.

Prema njegovim riječima, izgleda da je više desetina hiljada Srba počinilo samoubistvo, pa za njihovo stradanje niko nije odgovoran.

- To dokazuje nepostojanje pravne države, a kada država nije pravna, onda nema ni prava ni pravde, u ovom slučaju jedino za srpski narod. To stvara i produbljuje postojeće nepovjerenje i ne vodi stvaranju uslova za dugoročnu stabilizaciju odnosa među narodima koji žive u BiH - istakao je Župljanin.

On je zaključio da bez prava i pravde, istinskog pomirenja i jednakosti, nema uslova za dugoročan opstanak BiH.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH pravosnažno je oslobodilo nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića optužbe za zločine nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine.

Optužnica Tužilaštva BiH teretila je Dreković da je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.