latinica  ћирилица
22/11/2023 |  13:58 ⇒ 14:03 | Autor: SRNA

Rajilić: Sud BiH ima nečiju naredbu da niko od Bošnjaka ne smije biti kriv za ubijanje Srba

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da oslobađajuća presuda Suda BiH nekadašnjem komandantu Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću optuženom za zločine nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine predstavlja još jedno izgrugivanje porodicama žrtava i čitavom srpskom narodu.
Božica Živković Rajilić - Foto: RTRS
Božica Živković RajilićFoto: RTRS

- Dreković je u napadima i granatiranju pobio djecu koja su se vraćala iz škole. Apelaciono vijeće Suda BiH smatra da on ne treba da odgovara, jer su to srpska djeca. Ovaj sud kao da ima nečiju naredbu da niko od Bošnjaka ne smije biti kriv za ubijanje Srba - rekla je Rajilićeva.

Rajilićeva navodi da je ovo je peta ili šesta oslobađajuća presuda Bošnjacima za zločine nad srpskom nejači, od Јošanice do Srebrenice, do zločinca iz Zvornika koji je ubio dijete u trudnoj ženi.

- Sud BiH je u svom odlučivanju načinio na desetine namjernih proceduralnih grešaka kada treba procesuirati zločine nad srpskim civilima. To je strašno, nevjerovatno i nepravedno. I mi treba da živimo u jednoj državi? - pita Rajilićeva.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH pravosnažno je oslobodilo Drekovića optužbe za zločine nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine.