latinica  ћирилица
22/11/2023 |  14:10 ⇒ 24/11/2023 | 07:47 | Autor: RTRS

"Prvi kadar" od 24. do 29. novembra; Biće prikazano 60 filmova (FOTO)

Sedamanesti međunarodni filmski festival "Prvi kadar" održaće se od od 24. do 29. novembra 2023. godine pod motom "Imaš li ideju"? Dobra ideja, pretočena u scenario početna je faza u nastajanju filma. Za dobru filmsku priču ističe se važnost dobre ideje i dobrog scenarija.
17. Prvi kadar festival 2023 - Foto: Ustupljena fotografija
17. Prvi kadar festival 2023Foto: Ustupljena fotografija

Film je onaj trenutak u kome se udružuju dvije psihe, psiha sadržana na filmu i psiha gledaoca.

Gledaočev duh je isto toliko aktivan koliko i duh filmskog stvaraoca, a gledalac uvijek prepozna dobru ideju. Vođeni time, u fokusu ovogodišnjih filmskih priča upravo je dobra ideja.

U susret punoljetstvu festivala, koji je već dostigao zavidnu zrelost i iskustvo, a zbog potrebe da publika vidi najveća regionalna filmska ostvarenjima igranog filma, koji su na dosadašnjnjim festivalim prikazivani revijalno, odbor festvala odlučio je da realizuje svoju dugogodišnju ideju uvodeći na 17. Prvi kadar novu takmičarsku selekciju igranih filmova iz regiona "Traganje". Filmovi su ove godine selektovani po pozivu umjetničkog direktora festivala Akleksandre Mitrić-Štifanić.

Publika će u ovoj selekciji imati priliku da vidi šest filmova iz regiona koji do sada nisu imali bioskopsku distribuciju u Istočnom Sarajevu i Zvorniku, a među kojima su i filmovi premijerno prikazani na prestižnim festivalima, poput Venecije, Karlovih Vari, San Sebastijana, Slemdensa, hrvatski kandidat za oskara, kao i filmovi autora koji su osvajali prestižne nagrade poput Milča Mančevskog, laureata ovogodišnjeg Prvog kadra.

Savjet festivala je donio odluku da se za 2023. godinu plaketa Lik kneza Pavla Radenovića dodijeli redatelju Milči Mančevskom (Sjeverna Makedonija) za doprinos razvoju i promociji kinematografije regiona. Njegovo posljednje ostvarenje Kajmak svečano će otvoriti festival u Zvorniku 24. novembra uz prisustvo glumačke ekipe filma.

Pored nove selekcije, filmovi će se takmičiti i u selekcijama:

• "U fokusu" - Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova stranih autora
• "Eks ЈU u fokusu" - Regionalna selekcija dokumentarnih filmova autora sa eks ЈU prostora
• "Kratke priče" - Selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora
• "Ključ za film" - Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta
• "TV u fokusu"
• "Novi pogledi" - Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta

I ove godine autori će se takmičiti za prestižne festivalske nagrade: Filmska klapa, za filmove u studentskim selekcijama, Pečat „Kneza Pavla Radenovića“, za ostale festivalske selekcije, "Kapija Zvornika", za najbolju režiju i Gran pri za najbolji film festivala. Filmove će ocjenjivati žiri u sastavu: Dragan Elčić, reditelj, Republika Srpska, Dejan Petrović, reditelj Srbija i Hadži Aleksandar Đurović, reditelj, Srbija.

Pored toga, po prvi put biće dodjeljena nagrada za najbolji igrani film regiona, skulptura Ključ Katere, rad akademskog slikara Borka Močevića iz Istočnog Sarajeva.Igrane filmove će ocjenjivati žiri u sastavu: Milan Todorović, reditelj, Srbija, Nenad Pavlović, reditelj, Srbija i Srđan Savić, filmski kritičar i direktor Filmskog festivala u Nišu. Srbija.

U takmičarskom i pratećem programu festivala biće prikazano 60 filmova.

Prvi kadar tradicionalno donosi i bogat prateći program festivala sa filmskim ostvarenjima iz cijelog svijeta.
 
U okviru pratećeg programa festivala biće održana Filmska škola Prvog kadra sa radionicama animiranog filma u Zvorniku i Istočnom Sarajevu. DokMasterKlas predavanje održaće profesor Dragan Elčića.

U pratećem programu festivala održaće se promocija knjige Monografija "Kino-poeta velikog crnila" posvećena filmskom opusu Živojina Žike Pavlovića, predstavljanje čuvene radionice dokumentarnog filma Atelje Varan, kao i radionice Tin Interdok, koja je održana u okviru Studentskog filmskog kampa Inetrkacija, a čiji je jedan od partnera bio Prvi kadar.

U dječjem filmskm programu "KIDS Fest" će biti prikazan prvi hrvatski dugometražni 3D animirani film "Cvrčak i mravica", reditelja Luke Rukavine.

Festival finansijski podržavaju ЈU Audio- vizuelni centar Republike Srpske, Grad Istočno Sarajevo, Grad Zvornik, Opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.