latinica  ћирилица
22/11/2023 |  14:20 ⇒ 14:49 | Autor: SRNA

Stojanović: Spekulacije o odgađanju suđenja Dodiku sračunate na pritisak prema Sudu

Advokat Miodrag Stojanović nazvao je apsolutno maliciozniom brojne spekulacije o odgađanju suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i ocijenio da su sračunate na pritisak prema Sudu BiH da se opravdani razlozi ne prihvate.
Miodrag Stojanović - Foto: RTRS
Miodrag StojanovićFoto: RTRS

- Imajući u vidu činjenicu da je Sud BiH prihvatio razloge odbrane za odgađanje pretresa koji je trebao da bude održan danas, sva dalja priča je izlišna i sve spekulacije o tome zašto se ovo radi, da li je ovo opstrukcija suđenja, apsolutno su maliciozne i sračunate su, opet, na pritisak prema Sudu da se opravdani razlozi ne prihvate - izjavio je Stojanović Srni.

On podsjeća da se odbrana Dodika obratila Sudskom vijeću sa molbom da se zakazani glavni pretres odgodi zbog službenih obaveza predsjednika Republike radi njegovog odlaska u Mađarsku, a Sud je smatrao da su to opravdani razlozi.

- Nesumnjiva je činjenica da nije nikakva opstrukcija, jer vidimo da je Dodik danas u Mađarskoj u posjeti visokim zvaničnicima, dakle Sud je ispravno uradio kada je to prihvatio kao opravdan razlog i odgodio pretres na 15 dana - zaključio je Stojanović.

Prema njegovim riječima, opravdani razlozi uvijek mogu postojati, bolest, neodložni profesionalni poslovi, odlazak na određena putovanja, medicinske pretrage, školovanje, a najčešće su to neki ljekarski pregledi.

- Ne vidim ovdje ništa spaktakularno, a može se odlagati onoliko puta koliko se pojave ti opravdani razlozi - rekao je Stojanović i dodao da, prema svom iskustvu pred Sudom BiH, smatra da je u takvim situacijama bio procesno krajnje korektan.

Stojanović očekuje da će se zaključiti da nema elemenata krivičnog djela u postupcima protiv optuženih, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića, koji se terete za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

- Dodatno, i da se takvo djelo pojavljuje, taj zakon koji je izmijenjen nametnutim izmjenama zakona od strane u ovom trenutku nelegalno izabranog visokog predstavnika po meni ne može biti osnov za donošenje osuđujuće presude  - zaključio je Stojanović.

Nakon što je Sud BiH odgodio početak glavnog pretresa u predmetu protiv predsjednika Srpske, pojedini pravnici su za federalne medije istakli da za to nije bilo osnova.