latinica  ћирилица
22/11/2023 |  15:49 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Posjetom Šangajskog Univerziteta Banjaluci otvorena vrata za dalji napredak i saradnju (VIDEO)

Delegacija Šangajskog Univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke posjetila je UKC Republike Srpske. Nakon posjete kliničkom centru, održali su zvanične sastanke sa predstavnicima Vlade i akademske zajednice.
Posjeta iz Kine rektoratu - Foto: RTRS
Posjeta iz Kine rektoratuFoto: RTRS

U okviru projekta "Pojas i put", u Srpskoj je planirana izgradnja Inovacionog centra.

Lider u sveobuhvatnom razvoju biomedicinske industrije Šangajski Univerzitet, svojom zvaničnom posjetom otvorio je vrata za dalji napredak Srpske i njenog zdravstvenog sistema. Planirana je izgradnja savremenog Inovacioni centra za međunarodni transfer tehnologije u polju biomedicine.

- Ovaj Centar bi služio kao prilika za razmjenu osoblja, razmjenu tehnologija i bolju saradnju u poljima medicine i akademske saradnje i projekata - istakao je rektor Šangajskog Univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke Vu Tao.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin dodao je da je u proteklih šest godina ostvarena saradnja sa preko 10 vodećih univerziteta iz Kine.

Kineska delegacija predstavila je plan poboljšanja efekata i resursa domaćeg i međunarodnog tržišta kroz promociju razvoja visokokvalitetnog istraživanja u zdravstvenom sektoru. Među brojnim evropskim centrima našla se i Republika Srpska.

- Ono što nas najviše interesuje jeste mogućnost usavršavanja naših ljekara i drugih zdravstvenih radnika u Kini i istovremeno mogućnost dolaska ljekara iz Kine ovde - istakao je direktor Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić.

Kako je dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao, ovo je dobra saradnja, ne samo za Medicinski fakultet i UKC, već i za rektorat i kompletan Univerzitet u Banjaluci.

Uspostavljanje međunarodnog transfera tehnologije od strateškog je interesa za zdravstvo Srpske, ali i njen položaj u međunarodnoj zajednici, poručuju nadležni.

- Delegacija iz Kine je spremna da u Banjaluci i Republici Srpskoj otvori jedan inovacioni centar koji treba upravo da izvrši taj transfer tehnologija u naš zdravstveni sistem - kaže ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir.

Pored više nego značajne saradnje za Univerzitetima iz Narodne Republike Kine, Univerzitet u Banjaluci uspostavio je blisku saradnju i sa Ohridskim Univerzitetom.

- Radi se o sistemskom segmentu saradnje kroz oblast visokog obrazovanja, inovacija - naglasio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.