latinica  ћирилица
22/11/2023 |  16:40 ⇒ 17:27 | Autor: RTRS

Rekordan broj zaposlenih u Srpskoj i visina prosječne plate - rezultat zajedničkih mjera (FOTO/VIDEO)

U Banja Luci je održana treća Poslovna konferencija - "Izazovi i budućnost poslovanja" u organizaciji Unije poslodavaca Republike Srpske uz finansijsku podršku Evropske unije.
Konferencija u Banjaluci - Foto: Ustupljena fotografija
Konferencija u BanjaluciFoto: Ustupljena fotografija

Najveći izazov tržišta Јugoistočne Evrope i naše poslovne zajednice je deficit radne snage. Brz odliv, naročito kvalifikovanih radnika, gorući je problem.

- Mora se stvarati praksa i neko okruženje gdje su oni već naviknuti da dođu u našu kompaniju, a ne da traže poslodavca negde napolju. Uz to, razmišljanje o drugačijim i boljim zaradama moramo razmišljati da čitavo okruženje bude takvo da mlad čovjek poželi da ovdje ostane - kaže generalni direktor kompanije "M:tel" Banjaluka Јelena Trivan.

Saradnja sa vladom Republike Srpske dobra i efikasna, ocijenjuju iz Unije poslodavaca. Kažu, razgovara se o najnižoj plati s ciljem pronalaska najboljeg riješenja.

- Da li će to biti 1.050 KM ili niži iznos zavisiće i od ekonomske moći naših preduzeća i vjerujemo da će i Vlada Srpske, kao i sindikati uvažiti tu okolnost jer nikome nije u interesu da oslabi preduzeća i dođe do problema u funkcionisanju - dodaje potpredsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Dejan Mijić.

Rekordan je broj zaposlenih u Srpskoj, a prosiječna plata od 1.300 KM, što je rezultat zajedničkih mjera sa poslovnom zajednicom, kaže premijer Srpske Radovan Višković.

Višković je rekao da je proteklih godina na privredu Srpske uticalo više globalnih faktora kao što su pandemija virusa korona, divljanje cijena energenata, inflacija, te novi sukob na Bliskom istoku. Ipak, u četvrtom kvartalu pokrivenost uvoza izvozom, premašuje 75 odsto u Republici Srpskoj.

- Brojne uspiješne kompanije u BiH-a su pronašle prilike na Evropskom tržištu u tradicionalnim industrijama kao što su namještaj - istakao je šef Delegacije EU u BiH-a Јohan Satler.

Gotovo tri četvrtine BiH-a izvoza odlazi na Evropsko tržište, potvrđuje i Satler, naglašavajući da će Evropska unija nastaviti sa podrškom reformama.