latinica  ћирилица
22/11/2023 |  17:46 ⇒ 23/11/2023 | 09:44 | Autor: RTRS

Predsjednik Srpske u Budimpešti: Dodatna sredstva za poljoprivrednu mehanizaciju (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravio je u zvaničnoj posjeti Mađarskoj. U Budimpešti je razgovarao sa predstavnicima mađarskog Ministarstva inostranih poslova. Tema sastanka bili su projekti Srpske i Mađarske. Dogovoreno je da mađarska Vlada izdvoji dodatna sredtstva za subvencionisanje kupovine poljoprivredne mehanizacije u Srpskoj.
Dodik u Budimpešti - Foto: RTRS
Dodik u BudimpeštiFoto: RTRS

Vlada Mađarske obezbijediće dodatnih pet miliona evra za podršku poljoprivrednicima u Srpskoj, pa će umjesto planiranih 19 taj iznos biti 24 miliona evra. Ovo je dogovoreno na sastanku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predstavnika mađarskog Ministarstva inostranih poslova koji je održan u Budimpešti.

Mađarska Vlada prepoznala je potencijal Srpske kao i veliku zainteresovanost poljoprivrednika za subvencije.

- Tako da smo dobili uvjeravanje da će mađarska strana obezbijediti dodatnih pet miliona, tako da će ukupan aranžman biti 24 miliona evra. Što govori o tome da su ovdje u Mađarskoj baš imali razumijevanje za sve naše projekte. Drugo su bila pitanja vezana za infrastrukturu, za industriju i sve ono što pokrećemo i što radimo - rekao je Dodik.

Saradnja sa Mađarskom je od strateške važnosti za Srpsku što potvrđuju brojni projekti koji su realizovani i koji će se sprovoditi u budućnosti, rekao je Dodik i tom prilikom najavio sastanak delegacija Mađarske i Republike Srpske koji je planiran za januar naredne godine. Boravak u Budimpešti Dodik je iskoristio da posjeti najveću sinagogu u Evropi ali i Memorijalni centar Holokausta u Budimpešti. Prenesena iskustva biće od značaja prilikom izgradnje Memorijalnog centra u Donjoj Gradini, koji će Srpska i Srbija graditi zajedno.

- Moraćemo da razvijemo saradnju i sa drugim organizacijama, Јad Vašem i drugima, kako bismo obezbijedili potpunu razmjenu podataka i kako bismo se informisali o tome, jer je dugo godina, bez obzira što je živio u našem narodu, stradanje u Јasenovcu je ostalo potisnuto - istakao je Dodik.

Zarad širenja istine i svijesti o Holokaustu i genocidu nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata, Srpska i Mađarska dogovorile su brojne aktivnosti na polju kulture i obrazovanja.

- Svakako da će nam iskustva koja danas nosimo odavde biti primjenjiva kada dođe do ralizacije projekta izgradnje memorijalnog centra Donja Gradina, jer zaista je Mađarska sa svojim ustanovama koje se bave istraživanjem Holokausta, kao što sam rekla, vodeća i zaista ćemo mi primijeniti određenu metodologiju koju oni koriste u prezentaciji tih stravičnih događaja iz Drugog svjetskog rata - izjavila je direktor Јavne ustanove Spomen-područje Donja Gradina Tanja Tuleković.

Mađarska je iskreni prijatelj Srpske kako na političkom, tako i privrednom planu, poručio je Dodik. Zbog toga je, kaže, potrebno koristiti svaku priliku za sastanak sa mađarskim predstavnicima kako bi se to prijateljstvo dodatno ojačalo.