latinica  ћирилица
22/11/2023 |  18:07 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Oštre reakcije iz Srpske na oslobađajuću presudu Drekoviću: Sramna odluka koja BiH vodi u razgradnju (VIDEO)

Odluka Apelacionog odjeljenja Suda BiH da pravosnažno oslobodi nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije Republike BiH Ramiza Drekovića optužbi za zločine nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. samo je jedna u nizu sramotnih odluka koja vodi daljnjoj razgradnji zajedničke države -jednoglasna je poruka iz Republike Srpske. Oni koji su preživjeli granatiranje Kalinovika s položaja jedinica kojima je komandovao Dreković, razočarani, kažu to nije Sud BiH već bošnjački sud.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Ima li kraja razočarenju Srba u Sud i Tužilaštvo BiH?

Nema kao što ni država koja ne kažnjava ubistva djece nema budućnosti. 14-godišnja Stanislava Koprivica 3. juna 1995. krenula je po svjedočanstvo, haubička granata ispaljena s položaja tzv. ARBiH u konjičkoj opštini prekinula je radost zbog završetka osnovne škole, ranila petoro djece istog uzrasta. Umjesto kazne za nalogodavca višednevnog granatiranja Kalinovika, pravosnažna oslobađajuća presuda i gorčina za preživjele.

- Sud BiH uvijek donese ovakvu odluku ili presudu kada je u pitanju stradanje Srba. Samo ja ne bi njih nazvala Sudom BiH već bošnjački sud, jer samo osuđuju Srbe. Ovo je velika uvreda za nas pogotovo za porodicu naše stradale pokojne drugarice Stanislave - kaže Dušanka Nišić Aškraba, koja je ranjena u granatiranju Kalinovika 1995. godine. 

I srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović smatra da je oslobađajuća presuda nekadašnjem komandantu 4. korpusa tzv. ARBiH Ramizu Drekoviću, optuženom za zločine nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine uvreda za žrtve i njihove porodice.

- Sud BiH je antisrpska inkvizicija i praonica ratnih biografija bošnjačkih komandanata, koja nas svojim odlukama uporno ubjeđuje da mu trebamo vjerovati. Oslobađajuća presuda Ramizu Drekoviću je sramota - istakla je Cvijanović.

Oslobađajućom presudom bošnjačkom generalu Ramizu Drekoviću, Sud BiH poslao je zastrašujuću poruku da je legitimno ubijati srpsku djecu. Srpske žrtve ponovo su ponižene i upitno je kome treba ovakvo pravosuđe na niovou BiH kažu u Republičkom centru za istraživanje rata i ratnih zločina.



Svjedoci sam da kada i MUP Republike Srpske dostavi releventnu dokumentaciju o srpskog stradanju te kada Tužilaštvo i nakon 30 godina konačno podigne optužnicu na scenu stupa Sud BiH koji napravi kompletnu farsu od suđenja koja služi da bi se izvršioci zločina nad Srbima oslobodili - rekao je Viktor Nuždić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina, traženje nestalih.

Ni pismena naredba Ramiza Drekovića artiljerijskim jedinicama da dejstvuju u pravcu Kalinovika, što je direktno prouzrokovalo smrt Stanislave Koprivica i ranjavanje petoro djece nije dovoljno za Sud BiH. U obrnutim situacijama, oficirima VRS na teret je stavljana komandna odgovornost i izricane drakonske kazne kao generalu Novaku Đukiću.

- Pozivamo sudije srpske naciopnalnosti da se povuku iz Suda biH da na taj način pokažu da ne žele da učustvu u radu ovakvog suda. Takođe od srpskih predstavnika u bh institucijama tražimo da aktuelizuju pitanje rada Suda BiH jer ukoliko se ovakvo nastavi Republika Srpska mora krenuti u svoju samostalnost da Sud Srpske radi i sudi - poručio je Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih vojnika i nestalih civila.

Da je prava i pravde, Drekoviću i pripadnicima 4. korpusa sudilo bi se i za brojne zločine na podrčju Konjica a ne samo za pogibiju i ranjavanje srpskih civila u Kalinoviku kaže predsjednik BO Republike Srpske Radan Ostojić.

Inače, Dreković je bio oficir ЈNA, početkom 1991. godine stavio se u službu paravojne Patriotske lige, poslije rata obavljao je važne funkcije u federalnoj vladi kao kadar SDA.