latinica  ћирилица
23/11/2023 |  09:58 | Autor: SRNA

Goganović: Helez izaziva paniku i urušava sistem odbrane

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je Srni da ministar odbrane Zukan Helez od početka mandata svojim odlukama i nastupima izaziva paniku među građanima BiH i urušava sistem odbrane, čime je počinio više krivičnih djela i narušio Dejtonski mirovni sporazum.
Aleksandar Goganović - Foto: Ustupljena fotografija
Aleksandar GoganovićFoto: Ustupljena fotografija

Komentarišući izjavu Heleza da su u BiH pripadnici armija pojedinih država, čije su snage, pored Eufora, dovoljne da obezbijede sigurnost, Goganović je istakao da bez odluke Predsjedništva BiH oružane snage drugih država ne mogu ući u BiH.

On je upitao Heleza koje su to oružane snage čiji pripadnici borave u BiH bez saglasnosti Predsjedništva?

- Zašto ilegalno djelovanje pripadnika oružanih snaga drugih država na teritoriji suverene BiH, ako o tome ima saznanje, nije prijavio Predsjedništvu BiH kao vrhovnom komandantu, što je njegova zakonska obaveza. Zašto kolega Helez ne vjeruje snagama Eufora koje imaju mandat da održavaju bezbjednost u BiH i kojima je Savjet bezbjednosti UN produžio mandat? - upitao je Goganović.

On je podsjetio da su za produženje mandata glasale SAD, Rusija, a podržao NATO, te da Helez često naglašava da su SAD i NATO najveći prijatelji BiH.

- Ako zaista to misli, zašto ne vjeruje Euforu kada EU mirovnim snagama vjeruju SAD i NATO? - upitao je Goganović.

On je ukazao i da Helez često upotrebljava termin "armija" umjesto oružane snage.

- Takozvana Armija BiH odavno ne postoji, postoje Oružane snage BiH. Meni je jasno da Helez od Oružanih snaga BiH svojim odlukama i nastupima pokušava napraviti takozvanu Armiju BiH, ali u tome ću ga lično spriječiti i o svemu obavjestiti Eufor i NATO Štab u Sarajevu - poručio je Goganović.