latinica  ћирилица
23/11/2023 |  10:33 ⇒ 10:37 | Autor: SRNA

Mitropolija nema detaljnijih informacija o stečaju

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska nema detaljnijih informacija o tome da je Trgovački sud u Zagrebu za 19. decembar zakazao raspravu na kojoj bi mogao biti proglašen stečaj nad Mitropolijom, rekao je sekretar ove mitropolije Bogoljub Ostojić.
Eparhija zagrebačko-ljubljanska (foto: mitropolija-zagrebacka.org) -
Eparhija zagrebačko-ljubljanska (foto: mitropolija-zagrebacka.org)

Ostojić je za Večernje novosti rekao da do juče nisu dobili ništa napismeno, pa zato i ne može da komentariše najavljenu raspravu o stečaju.

Protojerej stavrofor Duško Spasojević rekao je za ovaj beogradski dnevnik da o imovini Srpske pravoslavne crkve /SPC/ ne postoje nikakvi sporovi i da je imovina bezbjedna.

- Mi redovno sve podmirujemo, plaćamo PDV i nema nikakvih problema - rekao je otac Duško.

Prema pisanju hrvatskih medija, Trgovački sud u Zagrebu zakazao je za 19. decembar ročište na kojem će se odlučivati o prijedlogu otvaranja stečaja nad Mitropolijom zagrebačkom-ljubljanskom SPC i naredio je mitropolitu Kirilu da dostavi popis imovine i obaveza ove mitropolije.

U sudskoj odluci, koju potpisuje sudija Јadranka Mađeruh, navodi se da će Sud, ako osoba ovlaštena za zastupanje dužnika u roku od osam dana ne dostavi popis imovine i obaveza dužnika, odrediti saslušanje osobe ovlaštene za zastupanje dužnika.

U slučaju neodazivanja na saslušanje Sud može da ovlaštenoj osobi odredi dovođenje, a može je i kazniti novčanom kaznom u iznosu do 1.327 evra.

Sud napominje da za davanje neistinitog ili nepotpunog popisa imovine i obaveza, dužnik odgovara kao za davanje lažnog iskaza u postupku pred sudom.

U obrazloženju se navodi da je 4. oktobra bio obustavljen skraćeni stečajni postupak, pokrenut po zahtjevu Finansijske agencije /Fina/, pa je odlučeno da će se postupak nastaviti primjenom opštih odredbi Stečajnog zakona.

Kao razlog tome navodi se da iz dostavljene dokumentacije proizlazi da društvo raspolaže imovinom i to nekretninama upisanim u zemljišne knjige koje vodi Opštinski sud u Puli.

U objavljenoj sudskoj dokumentaciji ne navodi se iznos dugovanja Mitropolije, a Finansijska agencija je pozvana da dostavi potvrdu o stanju žiro-računa dužnika s datumom neposredno prije ročišta zakazanog za 19. decembar.

Mitropolija je do 1991. godine imala sjedište u Deželićevoj ulici 4 u Zagrebu, koje je minirano i zgrada je srušena.

Crkva je u sudskom sporu tvrdila da se radilo o terorističkom aktu, ali to sud nije prihvatio i dosuđeno je plaćanje sudskih troškova. Tako je Mitropolija ostala i bez zgrade i sa dugom, koji se vjerovatno tokom vremena povećavao zbog kamata.

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska upisana je u Registar vjerskih zajednica 16. novembra 2004. godine, sa sjedištem u Zagrebu, u Ilici 7/2.