latinica  ћирилица
23/11/2023 |  10:39 ⇒ 10:51 | Autor: SRNA

Žunić: Izvrtanje istorijskih činjenica unosi zlu krv u loše odnose u BiH

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić poručio je da jedini praznik koji obilježava nastanak BiH, koliko god bila država ili ne, jeste dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a sve ostalo je izvrtanje istorijskih činjenica koje unose zlu krv u ionako loše odnose u BiH.
Igor Žunić - Foto: RTRS
Igor ŽunićFoto: RTRS

- Proslava nepostojećeg, nepriznatog i neutemeljenog dana državnosti BiH predstavlja još jednu u nizu izmišljenih manifestacija koji bi trebalo da promoviše BiH kao državu nastalu prije Dejtonskog sporazuma. Slaviti ZAVNOBiH, a gnušati se AVNOЈ-a, samo je pokazatelj koliko bošnjačka politika može biti licemjerna u želji da promoviše kvazielemente nepostojeće državnosti BiH - rekao je Žunić Srni.

On je dodao da je većina bošnjačkih političara sklona izvrtanju istorijskih činjenica.

- Imam osjećaj da im je ZAVNOBiH omiljena tema jer osim pokušaja izmišljanja državnosti uz to slijedi i pokušaj revizije učešća Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu. Svi znamo na kojoj se strani borila većina muslimanske populacije i da ih je u partizanskim jedinicima bilo manje od tri odsto u vrijeme najvećih oslobodilačkih borbi - naveo je Žunić.

On je zaključio da revizija istorije možda može da prođe kod nekih međunarodnih faktora, jer im odgovara u ovom političkom trenutku, ali da revizija istine i pravde ne može biti vječna.