latinica  ћирилица
23/11/2023 |  11:03 ⇒ 13:19 | Autor: RTRS

Kovačević: FBiH slavi dva praznika koji poništavaju jedan drugog (VIDEO)

Federacija BiH slavi dva praznika koji jedan drugog poništavaju, a takvi datumi u Republici Srpskoj nikada neće biti praznici, rekao je danas delegat u Domu naroda PS BiH Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: SRNA
Radovan KovačevićFoto: SRNA

Kovačević je rekao da je problem što u FBiH te praznike nelegalno i neustavno pokušavaju da nametnu cijeloj BiH, iako BiH uopšte nema praznike.

- BiH nema zakon o praznicima i BiH nema praznike. To je nešto što je potpuno jasno. Da bi BiH imala praznike oni moraju da budu usvojeni u zajedničkim institucijama BiH, na prvom mjestu u Parlamentarnoj skupštini. Kao što je poznato, takvo nešto se nije dogodilo. Dok se to ne dogodi, ne postoje praznici BiH - rekao je Kovačević.

On je naveo da u FBiH postoji unutrašnji problem - dva praznika koja su suprotstavljena jedan drugom.

- Taj dan nezavisnosti može biti samo nezavisnost od ZAVNOBiH-a jer je ZAVNOBiH nepostojeći bez AVNOЈ-a. Dakle, 1. marta ste, gospodo, poništili ZAVNOBiH, jer je u ZAVNOBiH-u postojala ta ključna parola da BiH nije ni srpska, ni muslimanska, ni hrvatska, nego je i srpska i muslimanska i hrvatska. A, vi ste 1. marta rekli da vas Srbi u BiH ne zanimaju, da su nebitni i da vas potpuno ne zanima šta oni misle. Prekršili ste 1. marta i važeći Ustav koji je postojao u toj republici koja je bila zasnovana na ZAVNOBiH-u. Dakle, to su dva praznika koja se sudaraju, jedan drugog poništavaju i koji nemaju zajedno apsolutno nikakvu težinu - ističe Kovačević.

On je rekao da je sporno i problematično što se ti praznici pokušavaju nametnuti svima u BiH, ali da ih Republika Srpska nikada neće slaviti.

- Za razliku od FBiH u kojoj se slavi 1. mart, dan kada je rečeno da svi narodi u BiH nisu dobrodošli i da ih ne zanima šta će biti sa Srbima, ni šta Srbi misle, ni da li će Srbi uopšte da postoje u BiH i dan kada je najavljen početak rata, mi u Republici Srpskoj slavimo dan kada smo svi zajedno prihvatili da živimo u BiH ovakvoj kakva jeste i kada smo, što je najbitnije, dočekali mir u BiH. Ne znam za Federaciju, mi u Republici Srpskoj slavimo i slavićemo mir i nastavićemo mirnu borbu za slobodu Republike Srpske i svih građana Srpske - zaključio je Kovačević.