latinica  ћирилица
23/11/2023 |  11:47 ⇒ 13:34 | Autor: SRNA

Banjac: Licemjerno ponašanje Bećirovića i Komšića

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac istakao je da je licemjerno ponašnje bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića koji svojataju antifašističku borbu, dok su njihovi sunarodnici tokom Drugog svjetskog rata najvećim dijelom bili na strani NDH i fašista.
Darko Banjac - Foto: RTRS
Darko BanjacFoto: RTRS

Komentarišući namjeru ova dva člana Predsjedništva da u Mrkonjić Gradu "proslave" 25. novembar, bivši dan ZAVNOBiH-a, Banjac je izjavio Srni da je riječ o čistoj provokaciji, jer Komšić i Bećirović koji opterećeni ratnom prošlošću svojih sunarodnika sada žele da postanu "dva člana ZAVNOBiH-a".

- Ta vrsta provokacije samo govori da bi oni željeli unitarnu BiH, dok je za Republiku Srpsku to apsolutno neprihvatljivo i Dejtonski sporazum predstavlja osnov svega - naglasio je Banjac.

On je podsjetio da je dobro poznato šta je bila NDH i ko su bili članovi Handžar- divizije i ustaškog pokreta.

- BiH nema dan državnosti, jer na nivou BiH nije usaglašen zakon o državnim praznicima, tako da u Federaciji BiH /FBiH/ proslavljaju ZAVNOBiH koji je nepostojeći praznik - dodao je Banjac.

Prema saznanjima medija, Komšić i Bećirović planiraju da u Mrkonjić Gradu "proslave" 25. novembar, bivši dan ZAVNOBiH-a, iako muslimana - Bošnjaka u vrijeme Drugog svjetskog rata gotovo nije bilo u Narodnooslobodilačkoj vojsci i partizanima, već ih je većina bili na strani Nezavisne Države Hrvatske.

Bivši Dan ZAVNOBiH-a, 25. novembar, obilježava se kao takozvani dan državnosti u dijelu FBiH koji je većinski naseljen bošnjačkim stanovništvom, dok ga Hrvati ne obilježavaju kao praznik.

Na nivou BiH nema zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i FBiH. Republika Srpska slavi 9. januar kao Dan Republike i 21. novembar kao Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.