latinica  ћирилица
23/11/2023 |  12:54 ⇒ 12:54 | Autor: Agencije

Zatraženo da se Tačiju, Veseljiju i Seljimiju obustave posjete

Kancelarija specijalizovanog tužioca zatražila je da se bivšim komandantima terorističke OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i Redžepu Seljimiju obustave posjete i sve komunikacije u pritvoru u Hagu, osim sa advokatskim timom.
Hag - Foto: RTRS
HagFoto: RTRS

Ovaj zahtjev je uslijedio jer su, kako je navedeno, prekršili naloge suda otkrivanjem identiteta zaštićenih svjedoka, kao i prenošenjem sadržaja povjerljivog svjedočenja licima koja ih posjećuju u Pritvorskom centru.

Tužilaštvo ističe da je zbog toga zatražilo da se Tačiju, Veseljiju i Seljimiju obustave sve komunikacije, uključujući posjete porodice ili putem "Zum" aplikacije, telefonskih poziva i pisane komunikacije.

Tužilaštvo je navelo da su u istragama Specijalizovanog tužilaštva otkriveni dalji pokušaji optuženih da ometaju postupak, jer su posjetioce upućivali da razgovaraju sa potencijalnim svjedocima i govorili im o čemu da razgovaraju.

To će biti na snazi do odluke sudskog organa, navodi tužilaštvo, prenosi Koha.

Specijalizovano tužilaštvo zatražilo je i da se trojica optuženih odvoje od ostalih pritvorenika.

Tači, Veselji, Seljimi i Јakup Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovječnosti počinjene u 42 nelegalna zatvora takozvane OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im prijeti kazna doživotnog zatvora.

Krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena su u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mjesta na Kosovu i Metohiji, kao i na sjeveru Albanije.

Na početku suđenja, 3. aprila, okrivljeni su negirali optužbe.

Bivši komandanti terorističke OVK pritvoreni su u Hagu od novembra 2020. godine.