latinica  ћирилица
23/11/2023 |  13:07 | Autor: RTRS

Organizacija starješina Srpske: Protivimo se obilježavanju nelegalnog i nepostojećeg datuma

To što Gradska organizacija SDP-a BiH Banjaluka, najavila je da će održati svečanu akedemiju povodom takozvanog "dana državnosti BiH" 25. novembra u Banjaluci je svakako klasičan primjer provokacije, zastrašivanja i pritiska na Srpsku i srpski narod, kažu iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org) -
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org)

Ova organizacija najoštrije osuđuje i protivi obilježavanju ovog nelegalnog i nepostojećeg "praznika", bilo gdje na teritoriji Republike Srpske.

- Obilježavanje "25. novembra" ne doprinosi pomirenju i jačanju međusobnog povjerenja, već samo može da vodi u daljnju destabilizaciju stanja u BiH i nove podjele. 25. novembar nije praznik u Republici Srpskoj. U BiH nije donešen Zakon o praznicima u BiH. Nemamo problem sa tim, da svako obilježava svoje "bitne datume", ali neka to rade na teritoriji Federacije BiH - navodi se u saopštenju.

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske smatra da se, u BiH, treba okrenuti dogovoru tri konstitutivna naroda i dva entiteta o budućnosti BiH, a ne neprestano prizivati duhove prošlosti.

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske poziva nosioce vlasti na svim novoima u Republici Srpskoj da ne dozvole obilježavanje takozvanog "dana državnosti BiH", na prostoru Republike Srpske.