latinica  ћирилица
23/11/2023 |  13:33 ⇒ 18:09 | Autor: RTRS

Policija zabranila skupove u Mrkonjić Gradu i Banjaluci

Policijska uprava Mrkonjić Grad zabranila je skup koji je SABNOR BiH planirao da organizuje u ovoj opštini u subotu, 25. novembra.
Policija Republike Srpske - Foto: RTRS
Policija Republike SrpskeFoto: RTRS

Osim toga, zabranjen je i najavljeni javni skup u organizaciji Opštinske boračke organizacije Mrkonjić Grad planiran za isti dan.

Policijska uprava Mrkonjić Grad je rješenja o zabrani skupova donijela nakon analize svih bezbjednosnih aspekata i okolnosti ovih javnih skupova.

- Imajući u vidu da je isti dan na istom mjestu najavljen skup SABNOR-a BiH i Opštinske boračke organizacije Mrkonjić Grad cijenimo da zbog okupljanja većeg broja učesnika i posjetilaca najavljenih skupova, organizovanih od strane organizacija koje imaju različita programska opredjeljenja, postoji stvarna opasnost da bi njihovim održavanjem bila ugrožena bezbjednost ljudi i imovine i da bi došlo do ozbiljne opasnosti od nasilja ili narušavanja javnog reda i mira u većem obimu - pojasnili su iz policije.

Iz PU Mrkonjić Grad apelovali su na građane da poštuju pozitivne zakonske propise i da svojim ponašanjem ne dovedu do ugrožavanja drugih.

Podsjećamo, članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Denis Bećirović, željeli su da prisustvuju skupu najavljenom za 25. novembar povodom takozvanog dana državnosti BiH koji se obilježava u dijelu FBiH većinski naseljenom bošnjačkim stanovništvom, dok ga Hrvati ne obilježavaju kao praznik.

Ranije danas, Policijska uprava Banjaluka zabranila skup je koji je za subotu najavio SDP BiH.