latinica  ћирилица
23/11/2023 |  13:45 ⇒ 13:52 | Autor: SRNA

"Helez ne može proći nekažnjeno"

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da ministar odbrane Zukan Helez ne može proći nekažnjeno za iznošenje neprovjerenih paušalnih podataka obavještajno-bezbjednosnog karaktera.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

Košarac je rekao da je zatražo sjednicu Izvršnog obavještajnog odbora povodom navoda Heleza o postojanju vojnih kampova za obuku i paravojnih formacija na teritoriji Republike Srpske, jer je to njegova obaveza kao člana tog odbora, dodajući da se te insinuacije moraju provjeriti sa nadležnim organima BiH, a jedan od njih je Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/.

- Cijenim da taj odgovor moramo dobiti danas. Ovo nije prvi put da se iznose netačni podaci kojima navodno Helez raspolaže, stvara netrpeljivost među građanima, te na osnovu njih proizvodi strah - rekao je Košarac novinarima.

Košarac je napomenuo da je ministar odbrane u Savjetu ministara ozbiljna pozicija i da iznošenje netačnih informacija mora da proizvede političku odgovornost.

- Јedina adresa koja može da utvrdi tačnost tih informacija je OBA i mandat predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto jeste da odmah danas sazove sjednicu Izvršnog obavještajnog odbora koji će pozvati rukovodstvo Agencije da provjeri te navode - rekao je Košarac.

On je dodao da rukovodstvo OBA treba da odgovori da li Helez iznosi podatke Agenije, da li imaju takve podatke s obzirom na činjenicu da sarađuju sa drugim obavještajnim organizacijama, da li je to na osnovu distribucije nekih informacija ili je to Helezov san, odnosno narativ kojim želi da se usloži situacija u BiH.

Košarac je istakao da pri tome misli na narative američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija i nekih drugih koji pokušavaju na svim forumima i sastancima da iznose netačne informacije o tome da Republika Srpska "provodi politiku koja nije u skladu sa normama".

- Politika Republike Srpske je mir, bezbjednost, poštovanje Dejtonskog sporazuma, bezbjednost tri naroda i dva entiteta i ništa drugo - istakao je Košarac.

On je naveo da je priča o kampovima i obukama koje provode Rusi potpuno netačna i da je riječ o preuzetim narativima iz nekih centara, prije svega Ambasade SAD, kako bi se stvorila takva slika o Srpskoj.

- Ne može tako. Uskraćujete nam pravo da iznosimo legitimne stavove Republike Srpske na sastancima sa međunarodnim zvaničnicima i onda se čudite što tražimo hitnu sjednicu - naveo je Košarac.

On je upitao šta su predstavnici Federacije BiH pričali sa generalnim sekretarom NATO Јensom Stoltenbergom, predsjedavajućom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, jer na tim sastancima nije bilo predstavnika srpskog naroda.

- Da li ste podržavali ovakvu dimenziju priče kakvu iznosi Helez? Imamo pravo to da znamo - poručio je Košarac i dodao da je to pravo srpskim predstavnicima uskraćeno.

On je upitao o kakvim sukobima je riječ i gdje se to u Srpskoj nalaze kampovi.

Košarac je istakao da se svi moraju usredsrediti na dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da zapaljiva retorka nije rješenje.

- Stavljanje mete na čelo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i njegovoj politici jeste pročitana sarajevska i američka priča - rekao je Košarac.

Na pitanje da li je Izvršni obavještajni odbor ranije raspravljao o ovome i da li se sastajao budući da su i ranije iznošeni zabrinjavajući podaci da se na stotine novinara i zvaničnika prati, Košarac je rekao da se o tome na Odboru nije raspravljalo, ali da su predstavnici OBA razgovarali sa Helezom, te da su demantovani izneseni podaci.

Košarac je konstatovao da je ranije OBA bila u funkciji određenih politika, te dodao da Izvršni obavještajni odbor mora da radi svoj posao, kao i Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA.

On je izrazio uvjerenje da postoji kredibilan duh u novom rukovostvu OBA i da to pitanje treba biti tretirano.

- U razgovoru sa direktorom OBA rečeno je da je Helez opomenut zbog iznošenja neprovjerenih paušalnih podataka i da to nije dobro, a pogotovo kada je riječ o podacima obavještajno-bezbjednosnog karaktera. Na ovaj način Helez omalovažava OBA i institucije BiH - rekao je Košarac.

On je ocijenio da to šteti ukupnim odnosima i da ne može proći nekažnjeno, jer postaje učestala pojava.