latinica  ћирилица
23/11/2023 |  14:07 | Autor: TANЈUG

Јubilarni 25. Svetosavski bal 18. januara u Beču

Nakon velikog uspjeha premijere Svetosavskog bala, koji se prvi put u svojoj dugoj tradiciji, početkom ove godine odigrao u svečanim odajama palate Hofburga i jubilarno 25. izdanje bala biće održano 18. januara 2024. godine na istom mjestu, uz prisustvo brojnih učesnika i još većeg broja posjetilaca, najavili su organizatori.
Svetosavski bal u Beču - Foto:
Svetosavski bal u BečuFoto:

Organizatori ovog važnog događaja, iz Srpskog centra u Beču, podsjećaju na dugu istoriju ove svečanosti koja datira čak 160 godina u prošlost, a koja je prekidana samo silom istorijskih prilika i baš s tim motivom, na pola puta između negovanja tradicije i hvatanja toka s novim vremenom, ovaj ambiciozan poduhvat okuplja najbolje od srpske dijaspore i same matice i ponovo biva mjesto susreta zanimljivih ljudi i ideja.

Beč, kao grad visoke kulture i habsburške tradicije, istovremeno i drugi dom Vuka Stefanovića Karadžića, pa samim tim i dio srpske kulturne istorije, logično je mjesto za ovakvo okupljanje.

Na važnost samog bala, kao i na djelovanje srpske zajednice u austrijskoj prestonici, ukazuje i činjenica da je upravo Svetosavski bal jedini inostrani bal među 14 najsvečanijih balova koji se odvijaju u prestižnom Hofburgu.

Šest sati živog scenskog programa na četiri pozornice, obuhvatiće najširi spektar muzičkih i umjetničkih ukusa, pa će se tako program odvijati između klasične muzike, starogradskih numera, roka, kao i novog elektronskog zvuka.

Kao i do sada, Svetosavski bal ima humanitarni karakter, što je kao što je poznato, i sama srž aktivnosti srpske dijaspore.

Ove godine prikupljena sredstva biće namijenjena Daun sindrom centru iz Banjaluke.

Bal kao dio svetosavskih svečanosti, organizuje Srpski centar u Beču, koji postoji od 1995. godine i bavi se promovisanjem i afirmisanjem srpske tradicije i savremene kulture.