latinica  ћирилица
23/11/2023 |  14:16 ⇒ 15:26 | Autor: Agencije

Hezbolah ispalio desetine raketa na Izrael, pomjereno oslobađanje talaca

Iako je Hamas za danas najavio početak četvorodnevnog prekida vatre u Pojasu Gaze, predsedavajući Savjeta za nacionalnu bezbjednost Izraela Cači Hanegbi kaže da prvi taoci neće biti oslobođeni prije petka.
Gaza (foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON) -
Gaza (foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da se, uprkos dogovoru, rat nastavlja sve dok Izrael ne ispuni svoje ciljeve i ostvari pobjedu.

Hezbolah je izvršio raketni napad iz Libana na Gornju Galileju. Mediji navode da je u najvećem bomabrdovanju sjeverne granice Izraela do sada ispaljeno 50 raketa.

Hezbolah je naveo da je ispalio 48 raketa na bazu IDF u blizini Safeda.

S druge strane, portparol izraelskih snaga saopštio je da je od jutra iz Libana ispaljeno 35 raketa i nekoliko protivtenkovskih projektila, a neke od njih su presretnute.

Nema izvještaja da je bilo povrijeđenih.

Takođe je saopšteno da je IDF dejstvovao po lokacijama odakle je upućena artiljerijska vatra.

Portparol Međunarodnog komiteta Crvenog krsta rekao je za Al DŽaziru da je na osoblje te organizacije pucano dok je pokušavalo da pruži humanitarnu podršku u sjevernoj Gazi.

- Zdravstveni radnici imaju posebnu zaštitu prema međunarodnom pravu. Tražimo hitnu zaštitu svih civila - rekao je portparol, dodajući da su bolnice u Gazi "pretvorene u groblja i poprišta bitaka".