latinica  ћирилица
23/11/2023 |  14:26 ⇒ 14:26 | Autor: SRNA

U subotu u Trebinju promocija knjige o Blagoju Јovoviću

Knjiga "Blagoje Јovović, srpski heroj u vučjoj jazbini" o čovjeku koji je izvršio atentat na Antu Pavelića, osnivača ustaškog pokreta i vođu Nezavisne Države Hrvatske, biće promovisana u subotu, 25. novembra, u Narodnoj biblioteci Trebinje.
Blagoje Јovović - Foto: RTRS
Blagoje ЈovovićFoto: RTRS

O knjizi će govoriti autor Marija Јovović, najavljeno je iz trebinjske Biblioteke.

Blagoje Јovović je rođen 1922. godine u selu Kosić kod Danilovgrada u plemenu Bjelopavlića, a služio je Јugoslovensku vojsku u otadžbini u Bjelopavlićkoj vojno-četničkoj brigadi.

Kada se partizansko-četnički sukob završio 1944. godine, Јovović je emigrirao u Italiju, gdje je boravio u raznim izbjegličkim logorima, a jedan period je radio i za italijansku Tajnu obavještajnu službu.

- Za vrijeme rada u Tajnoj službi upoznao je Јevreje koji su ga obavijestili da zloglasni zločinac Ante Pavelić tu boravi i da ga tu čuvaju. Tada je Blagoje prvi put došao na ideju da pronađe Pavelića i da izvrši atentat na njega što se konačno i dogodilo 10. aprila 1957. godine u Argentini - naveli su iz Biblioteke.

Јovović je 1999. godine, nakon 55 godina, prvi put doputovao iz Argentine u Saveznu Republiku Јugoslaviju kada je šira javnost saznala identitet čovjeka koji je izvršio atentat na Antu Pavelića u Buenos Ajresu.

Tada je posjetio i svoje rodno selo Kosić, a preminuio je nekoliko mjeseci nakon toga - 2. juna 1999. godine u Rosariju u Argentini.