latinica  ћирилица
23/11/2023 |  14:42 ⇒ 17:45 | Autor: RTRS

Pomen heroju Milodragu Mići Stanojeviću (VIDEO)

Na pravoslavnom groblju kod manastira Moštanica u Kozarskoj Dubici, obilježena je 32. godina od stradanja Milodraga Miće Stanojevića, posthumno odlikovanog Ordenom Miloša Obilića za zasluge tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.
Pravoslavno groblje kod manastira Moštanica, Kozarska Dubica - Foto: SRNA
Pravoslavno groblje kod manastira Moštanica, Kozarska DubicaFoto: SRNA

Zbog herojskih podviga i nemjerljivog doprinosa u odbrani Srpske, jedna ulica u Kozarskoj Dubici nosi naziv po ovom heroju.

Vrijeme ne liječi, ono vas uči da živite s tugom za voljenom osobom, riječi su sestre Milodraga Stanojevića, koji je na današnji dan prije 32 godine, poginuo na zapadno-slavonskom ratištu.

- Meni tako srce igra i tako sam tužna da nemam riječi kojima mogu da opišem našu tugu koja se skuplja već 32 godine i onaj ko je gubio nekoga u svojoj porodici, on može da nas razumije - kaže Mirjana Ćibić sestra poginulog Milodraga Stanojevića.

Preživjeli saborci svjedoče o Stanojevićevoj hrabrosti. U oktobru 1991. godine, zarobio je dva neprijateljska tenka i transporter.

Potpredsjednik Gradske organizacije porodica poginulih Prijedor Slaviša Kneginjić rekao je da je Stanojević bio veliki junak.

- Bio je nama idol, uzor. Јa sam imao čast da budem sa njim zajedno u toj jedinici 43. motorizovanoj brigadi, koja je tad otišla, 16. septembra u zapadnu Slavoniju da brani srpski narod - prisjetio se Kneginić.

Predsjednik Boračke organizacije u Kozarskoj Dubici Nenad Bulić rekao je novinarima da je Stanojević jedan od najvećih heroja Odbrambeno-otadžbinskog rata, poznat po brojnim herojskim djelima o kojim najbolje znaju pripadnici 43. prijedorske motorizovane brigade.

Milodrag Mićo Stanojević, poginuo je u 21. godini kao poručnik nekadašnje ЈNA. Bio je i komandir pješadijske čete 43. prijedorske motorizovane brigade. Za zasluge tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, posthumno je odlikovan Ordenom Miloša Obilića.