latinica  ћирилица
23/11/2023 |  15:46 ⇒ 15:47 | Autor: RTRS

Nešić u Egiptu: Otvaranje intenzivnije bezbjednosne i ekonomske saradnje

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Nenad Nešić boravi u službenoj posjeti Arapskoj republici Egipat gdje se danas sastao sa egipatskim ministrom unutrašnjih poslova Mahmudom Tavfikom.
Nešić u Egiptu - Foto: Ustupljena fotografija
Nešić u EgiptuFoto: Ustupljena fotografija

Imajući u vidu pozitivne odnose između naroda dvije zemlje, itaknuto je očekivanje da se ovim sastankom otvara poglavlje intenzivnije i dinamičnije diplomatske, bezbjednosne i ekonomske saradnje.

Nešić je istakao da BiH želi nastavak i razvoj dobrih odnosa sa prijateljskim Egiptom.

- Imajući u vidu bliske veze i istoriju naših naroda, BiH može biti ključni faktor za saradnju Egipta sa svim zemljama u regionu Balkana. Na obje strane postoje realne osnove i privredni kapaciteti za razvoj ekonomskih odnosa. Posao koji mi radimo, posao bezbjednosti, temelj je za ekonomski i svaki drugi razvoj društva i siguran sam da današnjim susretom šaljemo pozitivan impuls i privredama dvije zemlje da se na najvišem nivou intenziviraju kontakti u privrednoj sferi - rekao je Nešić poručivši egipatskim privrednicima i investitorima da su oni i njihov kapital bezbjedni i da su dobrodošli za trgovinu i ulaganje u BiH.

Nešić je dao punu podršku Egiptu i u borbi protiv terorizma, uz očekivanje dodatnog napretka u ovoj oblasti jer to povoljno utiče na bezbjednosne prilike u regionu, Evropi pa samim tim i BiH.

Takođe iskazao je zahvalnost Egipta na asistenciji pri evakuaciji građana BiH iz pojasa Gaze.

- Nadam se da ćemo uskoro svjedočiti smirivanju tenzija i prekidu stradanja. Egipat je zemlja čiji bi se glas morao jače čuti kada je ova tema u pitanju, imajući u vidu odnose sa Izraelom istovremeno ne umanjujući pravo palestinskog naroda - istakao je Nešić pozitivno afirmišući stav Egipta oko sukoba u Ukrajini uz insistiranje na miru i nedoprinošenju produbljivanja globalnih neprijateljstava.

U oblasti bezbjednosti i unutrašnjih poslova, istaknuta je potreba izmjena i unaprijeđenja dosadašnjeg sporazuma o saradnji u oblasti suzbijanja kriminala te uspostavljanje saradnje agencija BiH i Egipta za sprovođenje zakona u oblasti otkrivanja finansijskog kriminaliteta, pranja novca te razmjene podataka o terorističkim i ekstremističkim prijetnjama.

Nešić je podsjetio i na inicijativu BiH za potpisivanje Sporazuma o readmisiji državljana i stranaca, a otvorio je mogućnost uspostavljanja saradnje u oblasti zaštite i spašavanja.