latinica  ћирилица
23/11/2023 |  15:48 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Đaci Ugostiteljskih škola Srpske pobrali medalje na prestižnom turističkom takmičenju (VIDEO)

Postavljanje svečane večere, priprema jela pred gostima i posluživanje vina, te prezentacija olimpijske ljepotice Јahorine bili su aduti kojima su đaci Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole iz Banjaluke pobrali medalje na prestižnom Gastronomsko-turističkom susretu škola "GATUS 2023" koji je održan u makedonskom gradu Ohridu.
Ugostiteljska škola na takmičenju - Foto: RTRS
Ugostiteljska škola na takmičenjuFoto: RTRS

Sa takmičenja su se vratili sa dvije zlatne i jednom srebrnom medaljom, ali i sa pregršt iskustava i korisnih savjeta.

Ova smotra prešla je u tradiciju, jer je održana 11. put, a jednom godišnje okuplja đake iz svih zemalja bivše Јugoslavije.

U prvoj takmičarskoj disciplini turističkih tehničara, banjalučki učenici prezentovali su trodnevni aranžman na temu planinskog turizma pod sloganom "Hajdemo u planine".

Ekipa turističkih tehničara predstavila je ljetne aranžmane na Јahorini kao i suvenir planine koji je takođe njihov autorski rad. Banjalučkii učenici osvojili su 48 od ukupno 50 bodova i samim tim, postali su ponosni vlasnici prestižne zlatne medalje.

Sa istog takmičenja, učenici Ugostiteljsko-ekonomske škole iz Prijedora kući su donijeli zlato, srebro i bronzu. Osim druženja i putovanja, ovo takmičenje im je bila prilika da razmijene iskustva i steknu nova znanja.

Učenici su se, zajedno sa svojim mentorima, predstavili u tri kategorije, turistikči aranžman, kuvarstvo i usluživanje. Pripreme za takmičenje trajale su dva mjeseca, a u izradi turističkog aranžmana, učestvovali su svi učenici ovog usmjerenja.