latinica  ћирилица
23/11/2023 |  15:50 | Autor: SRNA

Vučić: Zapad neće reagovati na odluku Prištine da Srbima zabrani da glasaju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Zapad neće reagovati na odluku Prištine da Srbima na Kosovu i Metohiji zabrani da 17. decembra glasaju na izborima za parlament Srbije i organe vlasti u 56 gradova i opština.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ)

Vučić je ocijenio da će zemlje Kvinte možda reagovati saopštenjem na ovu zabranu, dodajući da će se na tome završiti jer su davno uspostavili aršin da za Albance važe jedna, a za Srbe druga pravila, pa premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti može da radi šta hoće.

- Treba biti slep pa ne videti šta Kurti radi. Ne očekujem ništa više od saopštenja na tu odluku o zabrani izbora. Tu se ništa neće promeniti kada su u pitanju Kvinta i te sile koje su porodile nezavisnost Kosova - rekao je Vučić.

On je izrazio uvjerenje da će pet zemalja EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova ostati dosljedne u tom stavu.

- Španija i Kipar su najsnažnije protiv priznanja Kosova, ali isto tako su Slovačka, Rumunija i Grčka naši iskreni prijatelji, tako da tu nema bojazni - pojasnio je je Vučić.

On je najavio da Srbija planira ulaganje ogromnih sredstava u vojnu industriju, jer samo jakom Vojskom može da sačuva vojnu neutralnost.

Vučić je istakao da je potpisan veliki ugovor sa jednom prijateljskom zemljom u vezi sa namjenskom industrijom, vrijedan 311 miliona evra, ali da ne može da kaže o kojoj državi je riječ dok se ne obave sve procedure u toj zemlji.

Vučić je danas u Batajnici zajedno sa ministrom odbrane Srbije Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem obišao novo naoružanje i vojnu opremu, među kojima je i 11 borbenih helikoptera Mi-35P koje je Srbija nabavila od Kipra, kao i dva Erbasova transportna aviona tipa CASA C-295.

Vučiću i saradnicima prikazani su i modernizovani jurišni avion "Orao", Erbasov unaprijeđeni helikopter "H145M", školski avion "Lasta" srpske proizvodnje.

Čitav paket nabavke dva Erbasova aviona koštao je 81 milion evra, od čega su letjelice iznosile 66 miliona, dok se ostatak novca odnosi na obuku, opremu i rezervne dijelove.

Transporteri će u 138. transportnoj avijacijskoj eskadrili "Rode" 204. vazduhoplovne brigade zamijeniti jedini preostali aktivni sovjetski primerak aviona "Antonov-26", koji se koristi od 1984. godine.