latinica  ћирилица
23/11/2023 |  17:15 ⇒ 20:09 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Pravobranilaštvo u određenim predmetima pravo vlasništva knjižilo na BiH

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać ukazala je na manjkavosti izvještaja o radu Pravobranilaštva BiH za prošlu godinu, koji danas nije usvojen u ovom domu, ističući da je u izvještaju navedeno da je u određenim predmetima pravo vlasništva knjiženo na BiH.
Snježana Novaković Bursać - Foto: SRNA
Snježana Novaković BursaćFoto: SRNA

Bursaćeva je pojasnila da je riječ o predmetima u Federaciji BiH, kao i da to predstavlja još veći problem, jer takva praksa može da vodi do pravne nesigurnosti.

- Ako neko u FBiH prihvata taj način knjiženja i kada se pogleda u kontekstu šta oni sve smatraju da je državna imovina, mislim da će vlast u FBiH na svim nivoima ući u problem, što Republika Srpska sebi neće dozvoliti - naglasila je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, Pravobranilaštvo je u izvještaju o radu za 2022. godinu navelo da radi po Zakonu o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH, koji je, kako je pojasnila, do 2008. godine imao svoju genezu i potvrdu Parlamentarne skupštine.

- Njegova svrha je zabrana raspolaganja, a ne određivanje titulara. Taj zakon ne predviđa procesna pitanja kada je riječ o toj materiji - rekla je Bursaćeva novinarima u Sarajevu.

Ona je dodala da su poslanici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red u Predstavničkom domu, glasajući za ovaj izvještaj, prihvatili nepravnu praksu Pravobranilaštva koje se poziva na izmjene ovog zakona koje je nametnuo Kristijan Šmit iako to, prema njenim riječima, nije mogao.

- Indirektno su te stranke svojim glasanjem ušle u zonu iz koje ne znam kako će se izvući - navela je Bursaćeva.

Govoreći o današnjoj sjednici Doma naroda i raspravi o izvještajima finansijske revizije institucija BiH, ona je naglasila da je najviše pažnje privukao izvještaj Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

- Danas smo svjedočili nemilim scenama kada se možda i raskrinkao pokušaj političke zaštite teške nezakonitosti i zloupotreba u određenim institucijama. Skrenuću pažnju na Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika koja svoje nadležnosti crpi iz Aneksa osam Dejtonskog mirovnog sporazuma, a u proteklim godinama se pretvorila u sve i svašta do mjere da se u ovim danima brani istekli mandat jednog od funkcionera Komisije - rekla je Bursaćeva.

Ona je istakla da će se, kroz istražnu parlamentarnu komisiju koja će biti osnovana i koja će raditi shodno Zakonu o parlamentarnom nadzoru, steći bolji uvid u to šta se dešava u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika.