latinica  ћирилица
23/11/2023 |  18:27 ⇒ 21:48 | Autor: RTRS

MUP zabranio obilježvanje tzv. "dana državnosti BiH"; Iz SDP-a odgovorili: Vidimo se u Banjaluci (VIDEO)

Policija je iz bezbjednosnih razloga zabranila javne skupove u Mrkonjić Gradu i Banjaluci, povodom takozvanog "dana državnosti BiH".
MUP Srpske (Foto: instagram.com/mup.srpske) -
MUP Srpske (Foto: instagram.com/mup.srpske)

Obilježavanje neustavnog praznika na teritoriji Republike Srpske, u režiji političkog Sarajeva, provociranje je srpskog naroda koji je, za razliku od onih koji se kunu u ZAVNOBiH, jedini bio za očuvanje Јugoslavije, poruka je iz Srpske. Na sve to, iz SDP-a BiH kažu da od proslave u Banjaluci ne odustaju.

Uoči još jednog 25. novembra predstavnici bošnjačke političke elite kunu se u praznik bivše Јugoslavije, koju su 1992. godine, bez saglasnosti Srba napustili i uveli u krvavi sukob. Ovaj datum u Federaciji godinama se pokušava povezati sa ZAVNOBiH-om i navodnom državnošću BiH. Nakon javnog protivljenja građana i boračkih organizacija, MUP Republike Srpske zabranio je održavanje skupova povodom obilježavanja neustavnog praznika. Policija je procijenila da postoji realna mogućnost da na javnim skupovima u Banjaluci i Mrkonjić Gradu, može doći do ugrožavanja ljudi i imovine. Za borce stradalničkog Mrkonjić Grada ideja o obilježavanju nepostojećeg praznika u njihovom gradu, ne dolazi u obzir.

- Razlog je lokacija gdje oni to žele da urade, ovdje u Mrkonjić Gradu gdje su počinili stravične ratne zločine u vrijeme i Drugog svjetskog rata i ovog posljednjeg Odrbrambeno-otadžbinskog rata, gdje je na zvjerski način ubijeno 181 lice. Ovo je najveća masovna grobnica Srba u Republici Srpskoj, tako da ne dolazi ni po koju cijenu u obzir da se ovdje obilježava tzv. "dan državnosti". To bi bilo pljuvanje u lice žrtvama i njihovim porodicama - kaže predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Mrkonjić Grad Duško Miletić.

Imala je i Gradska organizacija SDP-a BiH Banjaluka naum da svečanom akademijom obilježi navodni Dan državnosti BiH, ali im je taj plan propao. Mirnim protestom ispred njihovih stranačkih prostorija građani su jasno rekli šta o tome misle. Protiv obilježavanja u Banjaluci glas su digli i borci.

- To je apsurdno, bezobrazno, cinički, potcjenjivački. Obilježavati datum koji ste vi, dakle vi isti uništili i tu državu u kojoj ste mogli ostati da živite i državu koju je jedino srpski narod želio da ostane da živi i da ostane ta država. Vi ste razmontirali, rasturili, krenuli rat i sad tražite da se to obilježava- dodao je predsjednik Boračke organizacije Grada Banjaluka Goran Rogić.

Federacija obilježava dva neustavna praznika koja se pokušavaju nematnuti i Republici Srpskoj. Ta dva praznika, prvi mart i 25. novembar suprotstavljeni su jedan drugome, kaže srpski delegat u Domu naroda Radovan Kovačević.

- Prvog marta ste gospodo poništili ZAVNOBiH. U ZAVNOBiH je postojala ta ključna parola da BiH nije ni srpska, ni muslimanska ni hrvatska, nego je i srpska i muslimanska i hrvatska. A vi ste prvog marta rekli da vas Srbi u BiH ne zanimaju. Da su Srbi u BiH apsolutno nebitni - istakao je Kovačević.

Oni koji ukidaju antifašizam u Sarajevu uklanjajući nazive ulica sa srpskim borcima proslavljali bi antifašizam u Banjaluci, poruka je predsjednika Parlamenta Srpske Nenada Stevandića. Planirano obilježavanje 25. novembra kao neustavnog praznika smatra provokacijom.

- Tradicija antifašizma se očuva tako što ne brišete, ne rušite spomenika i ne dajete imena ulici i školi po ljudima koji su pripadali nacizmu i fašizmu a brišete one koji su utemeljili antifašizam - kaže Stevandić.

Zakon o praznicima BiH ne postoji i obilježavanje 25. novembra kao takozvanog Dana državnosti BiH nije u skladu sa zakonima Republike Srpske, kaže SDS-ov Vukota Govedarica.

- Pravo da vam kažem meni to ništa ne znači. Da li će neko obilježavati 25. novembar ili ne to mene generalno ne dotiče. Mi imamo svoje praznike i obilježavamo svoje praznike - naglasio je Govedarica.

I nakon protivljenja javnosti u Srpskoj i zabrane okupljanja u Bnjaluci i Mrkonjić Gradu 25. novembra, iz SDP BiH ne odustaju. Tako SDP-ov Vojin Mijatović i dalje tvrdi, vidimo se u subotu u Banjaluci.