latinica  ћирилица
23/11/2023 |  18:28 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Stevandić i poslanici sa Satlerom: Za deeskalaciju situacije u BiH, zatvoriti OHR (VIDEO)

Za napredak BiH na evropskom putu, neophodno je ispuniti svih 14 ključnih prioriteta, bez izuzetaka. To znači da nema stranih sudija, nema Kristijana Šmita, a umjesto Kancelarije OHR-a Kancelarija Evropske unije. Dogovor tri konstitutivna naroda je ključ za napredak i deeskalaciju u BiH. Ovo su parlamentarci iz Srpske danas u Banjaluci prenijeli Јohanu Satleru.
Sastanak - Foto: RTRS
SastanakFoto: RTRS

Republika Srpska je demokratsko društvo, u kome zakone donosi Parlament. Imajući to u vidu za Srpsku ispunjavanje 14 zadataka - ključ je za evropski put BiH. Među prioritetima je odlazak stranaca iz Ustavnog suda i zatvaranje OHR-a - poručio je Јohanu Satleru predsjednik parlamenta, Nenad Stevandić.

- Sve to što radi nelegalni visoki predstavnik jeste antievropsko, antidemokratsko i anticivilizacijsko. Satler se zalaže za smanjivanje ili nekorištenje takozvanih bonskih ovlaštenja. To je dobar gest, ali jedini pravi je da se zatvori Kancelarija visokog predstavnika koja više zavađa i smeta pristupanju EU - rekao je Stevandić.

U skupštinskoj većini kažu da bi se na taj način postigao kompromis, a tri naroda samostalno i bez uplitanja stranaca - rješavali bi sve probleme. Podsjećaju, to je uslov za ulazak u EU.

- Razgovor sa Satlerom bio otvoren i konstruktivan u smislu otvaranja pregovora o članstvu BiH u EU, ali i obaveza i očekivanja Unije u vezi sa ispunjavanjem prioriteta na evropskom putu - izjavio je šef Kluba poslanika SP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Todorović.

Za opoziciju - prioritet je novi Izborni zakon. Ovo su, kažu, poručili i šefu evropske Delegacije u BiH.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Srpske Vukota Govedarica rekao je da je prenio Satleru da je potrebna izmjena Izbornog zakona BiH da bi se, kako je naveo, omogućilo da izbore odlučuju birači, a ne brojači.

Kako Evropska unija gleda na nametnute odluke od strane nelegitimnog stranca, čije nezakonito djelovanje, istovremeno blokira evropski put BiH - nismo mogli saznati od Јohana Satlera! Nakon dvočasovnog sastanka u parlamentu nije se obratio medijima.

- Ako gospodin Satler ne smije izaći - valjda vam to govori više od riječi. A, na moja pitanja - odgovarao je skretanjem glave i otišao je odavde - istakao je poslanik Liste za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović.

Parlamentarci kažu da u Srpskoj ne postoje razlike u stavovima vlasti i opozicije kada je riječ o evropskom putu.

Međutim i današnji sastanak sa Satlerom opozicija je iskoristila da targetira vlast, tražeći određenu pomoć EU, kaže predsjednik parlamenta.