latinica  ћирилица
23/11/2023 |  21:21 | Autor: SRNA

Minić: Borba za imovinu prioritetna

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je večeras da će se dok je na čelu ovog ministarstva boriti za očuvanje imovine Srpske, vode, šume i poljoprivredno zemljište, te da se ne plaši eventualnih sankcija, koje su uvedene pojedinim funkcionerima Republike Srpske.
Savo Minić - Foto: RTRS
Savo MinićFoto: RTRS

Minić je podsjetio da je Dejtonskim mirovnim sporazumom imovina pripala entitetima i da je to pitanje riješeno.

- Mi smo to milion puta rekli, ali treba reći i milion i prvi put. Dejtonom je imovina pripala entitetima, osim 16.000 katasterskih čestica koje će biti predmet podjele, razgovora i tako dalje. Na osnovu toga je završeno sve. I onda neko dođe i formira neku grupu stručnjaka u nekoj ambasadi koji će raspravljati o tome kako da se uredi imovina, o nečemu što je apsolutno riješeno", istakao je Minić za ATV.

Minić je istakao da Republiku Srpsku ne interesuje Federacija BiH i ne želi da joj oduzme ni jedan milimetar.

Kada je riječ o šumskim gazdinstvima, Minić je naveo da je to kompleksna oblast i napomenuo da smjene rukovodilaca ne treba doživljavati lično jer je to jedna od mjera.

On je za naglsio da šumska gazdinstva Ministarstvu treba da navedu razloge negativnog poslovanja, a to su nedostatak sjekača, uništeni šumski putevi, kupci koji otkazuju, te istakao da se sada mijenja koncepcija i da će u tome biti istrajni, uprkos prijetnjama.

- Neće se promijeniti ništa ako promijenimo samo direktora, ali onog momenta kada smo dali nalog da se do kraja ove godine izvrši nulti popis, da imamo sve što je bitno da možemo da pratimo iz Ministarstva, jer kako objasniti da imamo nešto što raste 40, 50, 70 godina u šta nismo uložili ništa, mi to prodajemo i onda poslujemo u gubitku, a oni koji kupuju su sve veći, jači i uticajniji? - upitao je Minić.

Kada je riječ o lovu u Srpskoj, Minić je istakao da je lakše upravljati u okviru jedne jedinice, kao i da je u ovu oblast potrebno ulagati znatna sredstva.