latinica  ћирилица
24/11/2023 |  09:20 ⇒ 09:21 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfrije: Studenskom gradu potreban hram

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da je Studentskom gradu u Beogradu potreban hram u kojem će mladi kroz molitvu dobiti odgovore na sva pitanja.
Patrijarh Porfirije - Foto: RTRS
Patrijarh PorfirijeFoto: RTRS

Govoreći na svečanosti povodom 55 godina Ustanove Studentski centar Beograd, patrijarh Porfirije poručio da je ovaj centar dom mnogih generacija koje dolaze da dostignu znanja i kvalifikacije kako bi mogli da uzmu ulogu, zadatak, poslušanje i misiju služenja svom narodu, dodavši da je i sam živio u njemu.

Njegova svetost je poručio da je jedno od glavnih pitanja koje postavljaju stanovnici centra, ono kako da zadobiju život vječni.

- Na to pitanje, pitanje istine, smisla, jednom rječju postojanja, Crkva je mnogo decenija realnim prisustvom kroz najbolje svoje izdanke, kroz najbolje svoje sinove, a to znači kroz najbolje izdanke i sinove svog naroda, i u Studentskom centru pokušavala da daje odgovore. Ti odogovori i danas postoje, ali i što je najvažnije ta pitanja među studentima pored svega i danas postoje - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je poručio da je Crkva, uključujući i njegovu malenkost, spremna da uvijek, u najneposrednijem dodiru i kontaktu sa studentima u Studentskom centru, pokuša dati te odgovore, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

- Crkva kao svetosavska ustanova, kao ustanova Majka svih nas, jedan od svojih primarnih zadataka vidi upravo vaspitanje i prosvjetu, što odražava i sobom nosi i sama ličnost Svetog Save. Zato ćemo uvijek biti sa studentima, a molimo se Bogu i nadamo se da nećemo čekati mnogo vremena da i Studentski centar, za početak neka to bude Studentski grad, pored kapele dobije ono što je kruna i smisao postojanja - rekao je patrijarh srpski.