latinica  ћирилица
24/11/2023 |  09:45 | Autor: SRNA

Mastiloviću ruska medalja za požrtvovanu službu

Direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović odlikovan je Ruskom medaljom za požrtvovanu službu Svetih blaženih ruskih kneževa Borisa i Gljeba za značajan doprinos očuvanju ruske kulturne baštine u Srbiji i BiH, objavila je "Ruska gazeta".
Draga Mastilović - Foto: SRNA
Draga MastilovićFoto: SRNA

Odluku o dodjeli nagrade Mastiloviću donio je Centralni savjet Sveruskog društvenog pokreta "Pravoslavna Rusija" u znak priznanja i zahvalnosti za značajan doprinos zbližavanju i međusobnom obogaćivanju ruske i srpske kulture i za dugogodišnje služenje pravoslavnoj crkvi.

Predsjednik Centralnog savjeta "Pravoslavne Rusije" Vjačeslav Ostapčuk je za "Rusku gazetu" rekao da je zahvaljujući naporima Mastilovića na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu otvoren Centar za ruski jezik i jezički fono-kabinet, te da se organizuju festivali ruskog filma.

On je napomenuo da je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu osnovan novi nastavni program "Ruski jezik, književnost i međunarodni odnosi", a održavaju i naučne konferencije za borbu protiv falsifikovanja istorije.

- Svojim studentima ovaj naučnik ukazuje na značaj obnavljanja veza između dvije grane jednog naroda – ruskog i srpskog, koje su se nekada u istoriji razišle svojim putevima, ali pri tome nisu izgubili osjećaj pripadnosti jedinstvenoj cjelini, što je zasnovano na vjeri, genetskom kodu, istorijskim izazovima i jednoj sudbini - istakao je Ostapčuk.

On je naveo da Mastilović devedesetih godina prošlog vijeka sa oružjem u ruci branio svoju otadžbinu i vjeru, od mnogih agresora, uključujući i NATO čiji je glavni cilj uvijek bilo pravoslavlje.

"Profesor Mastilović se zajedno sa svojim ruskim i srpskim kolegama neprestano bori za istinu i razotkriva pokušaje istorijskog revizionizma", rekao je Ostapčuk.

"Ruska gazeta" se pridružila čestitkama Mastiloviću povodom nagrade, kao i krsne slave porodice ovog naučnika - Svetog mučenika Stefana Dečanskog - Mratindana, koja se obilježava danas.

Ovaj list dodaje da im je Mastolović u više navrata davao intervjue i komentare o situaciji na Balkanu, pomažući čitaocima "Ruske gazete" da bolje razumiju zamršenosti i istorijske razloge za određene događaje u regionu.

Medalju za požrtvovanu službu Svetih blaženih kneževa ruskih Borisa i Gljeba ustanovila je organizacija "Pravoslavna Rusija" kao nagradu za dugogodišnji trud u slavu otadžbine, vjere i ruskog naroda.

Sveti mučenici Boris i Gljeb bili su sinovi velikog ruskog kneza Vladimira, pokrstitelja ruskog naroda.