latinica  ћирилица
24/11/2023 |  10:38 ⇒ 11:25 | Autor: SRNA

Putin: Sve što Kusturica uradi pretvara se u briljant

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je proslavljenom srpskom režiseru Emiru Kustirici na kreativnosti i pažnji koju poklanja ruskoj kulturi.
Putin i Kusturica (foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Putin i Kusturica (foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

- Sve što Kusturica radi pretvara se u briljant - rekao je Putin na 9. Peterburškom međunarodnom kulturnom forumu, kojem prisustvuje i Kusturica.

Ruski predsjednik je istakao da je jednakost potrebna u svemu uključujući i konkurse iz oblasti kulture.

- Na raznim takmičenjima u zapadnim zemljama vidimo da biste osvojili nešto, morate ili ispričati, napisati, ili pokazati život seksualnih manjina, transrodnih osoba. Ali ovo što ću da kažem možda je neočekivano. I oni - te teme i ti ljudi, imaju pravo da pobjede, pokažu, pričaju, jer su i oni dio društva. Loše je samo ako oni pobjeđuju na raznim takmičenjima, od toga nema koristi - rekao je Putin.

Obraćajući se ruskom predsjedniku na Peterburškom međunarodnom kulturnom forumu, Kusturica je rekao da su globalisti prije 20 godina obećali da će biti kulturne raznolikosti, a na kraju se desila seksualna raznolikost.

- U svemu tome postavili su nam kult - ako hoćete da dobijete Oskara, morate da pokažete život seksualnih manjina, transrodnih osoba - rekao je Kusturica.

On je ukazao da je film prije 20 godina imao autentičan jezik, a da se sada i jezik izmijenio, kao i sve ostalo, prenosi RT Balkan.

- Јezik kinematografa sada je reklamni jezik. Smatram da u budućnosti ruskog filma, pošto sam došao u Rusiju da snimam neke filmove. "Lavr", /Јevgenija/ Vodolaskina i Dostojevskog, to će biti ono što ja mislim o vašoj kulturi i kako je osjećam - rekao je Kusturica.

Naveo je da je prije 20 godina Moskva izgledala kao Hjuston, te da je u vrijeme dok je bio student čitao ruske knjige o kojima nikada nisu snimljeni filmovi, istakavši da je slovenska kultura dio svjetske kulture.

- Nikada nisam vidio film o Šestokoviču. Rusija ima mnogo dobrih autora koji nisu ekranizovani. Mislim da će ovo biti filmovi o ruskoj baštini. Veoma mi je drago što mogu da kažem da je ukidanje ruske kulture na Zapadu nemoguće - naglasio je Kusturica.