latinica  ћирилица
24/11/2023 |  12:14 ⇒ 12:37 | Autor: RTRS

Divlje svinje napravile velike štete u dobojskom regionu (VIDEO)

Divlje svinje prave ogromnu štetu na poljoprivrednim usjevima dobojske regije. Lovna sezona je otvorena pa se očekuje da bude smanjena populacije ovih životinja, a bude li potrebno tražiće se i povećanje izlova.
Divlje svinje u dobojskom regionu - Foto: RTRS
Divlje svinje u dobojskom regionuFoto: RTRS

Kreću se uglavnom u krdu i tokom noći, znaju da pređu i po 30 kilometara. To ali i bujna vegetacija otežavaju odstrel, pa krda znaju da tokom migracije naprave štetu na više lokacija. Željku Ninkoviću iz Stanova kod Doboja divlje svinje proljetos su uništile kukuruz. Štetu trpe i mještani susjedne opštine Stanari.

- Ne sijemo, ako ne možemo ograditi električnim pastirom njivu. Ne sijemo kuruz u tu njivu uopšte, nego tražimo dublje u selu gdje ima više posijano, gdje prave manju štetu - priča Ninković.

Uočeno je da se divlje svinje češće pare, krmače imaju dosta više prasadi, pa je njihova populacija sve brojnija. Nije zaštićena divljač i zakonski ne podliježe odštetnom cjenovniku.

- Zakonom je propisano da imaoci parcela, odnosno vlasnici preduzimaju mjere zaštite parcele a i mi smo preduzimali mjere iznošenjem hrane u više dijelove, kako bi ih odvratili od naselja - kaže Vedran Božičković, LU "Fazan" Doboj.

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kaže da se prati izvršenje lova.

- Na osnovu toga imamo godišnji plan i vidjeti kojim intenzitetom ide taj odstrel i odmah znati da li ima više nego što je to planirano divljači u lovištu i povećati mogućnost izlova - rekao je Minić.

Osim na usjevima divlje svinje prave velike probleme i u saobraćaju. U dobojskoj regiji ove godine stradalo ih je 10-tak, što od udara voza, što automobila. Plan korišćenja dobojskog lovišta predviđa odstrel 186 divljih svinja. Lov je otvoren do kraja januara, a do sada je odstrijeljeno nešto više od 20-tak jedinki.